5 vrsta masnih naslaga i 5 načina rješavanja istih
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ukoliko ste odlučili da smršate, kao prvo potrebno je da izaberete dijetalni režim za koji mislite da će dati najbolje razultate. S obzirom da svaki program mršanja ne djeluje na svakoga isto, naučno je dokazano da se masne naslage javljaju na različitim mjestima, u odnosu na tjelesnu građu i upravo na osnovu mjesta pojave masnih naslaga pristupamo rješavanju problema.

 

Postoji 5 vrsta masnih naslaga i 5 načina rješavanja istih.

1. Masne naslage u donjim dijelovima tijela (tzv. kruška građa)

Višak masnih naslaga u donjim dijelovima tijela, tačnije u bokovima i butinama u vezi je sa prisustvom glutena u ishrani. Potrebno je izbaciti gluten i praktikovati fizičke aktivnost kao što su penjanje uz stepenice i uz brdo ili steper koji je idealan za vježbe u zatvorenom prostoru.

2. Masne naslage u gornjim dijelovima tijela (tzv. jabuka građa)

Masne naslage u predjelu ruku, ramena i leđa, odnosno u gornjim dijelovima tijela prave jasnu razliku u odnosu na tanje noge, a javljaju se zbog prekomjernog unosa kalorija i nedostatka fizičke aktivnosti. Najefikasniji način rješavanja problema je: trčanje, plivanje ili brzo hodanje, a iz ishrane  potrebno je izbaciti rafinisani šećer, slatkiše i zaslađene sokove.

3. Masne naslage na donjem stomaku

Uglavnom su u vezi sa povišenim stresom i stanjima anksioznosti. Problem je hormonskog porijekla, jer koritzol kao hormon stresa, utiče na gomilanje masnih naslaga upravo u ovom predjelu. Kortizol omogućuje tijelu da masnoće nakupljene u tijelu za energiju preusmjeri prema stomaku jer je iz tog dijela tijela lakše energiju upotrebiti kad je bitna kao hrana za vitalne organe. Kad je povišen nivo kortizola, osjećamo potrebu za šećerom, jer tijelo želi brzi izvor energije. Šećer koji jedemo kad smo pod stresom može biti uzrok nagle pojave masnih naslaga u donjem stomaku. Važno je pokušati smanjiti nivo stresnih situacija npr. meditacijom i uvrstiti zeleni čaj u svakodnevnu rutinu.

4. Otečeni stomak

Izgleda kao balon i povezan je sa lošom probavom, poremećajem u radu crijeva, gomilanjem tečnosti, gasovima i netolerancijom na hranu. Potrebno je izbalansirate ishranu, odnosno izbaciti namirnice koje izazivaju kiselost, smanjiti unos soli, jer iako sol daje jelima bogatiji okus, ona se zadržava vodu u tijelu.

5. Masne naslage u predjelu stomaka i leđa

Uglavnom se javljaju kod osoba koje dugo sjede, odnosno uzrokovane su fizičkom neaktivnošću. Za rješavanje problema potrebno je spavati dovoljno, jer obično nedostatak ili previše sna utiče na porast apetita i na gomilanje masnih naslaga u predjelu stomaka i leđa. Loš san (5 sati i manje ili 9 sati i više) može usporiti metabolizam jer tijelo prirodno čuva energiju i stimuliše naše ćelije da sakupljaju masne naslage. Također je potrebno uvrstiti u ishranu namirnice bogate vlaknima, a svakako neizostavna je potreba za uvrštavanjem fizičke aktivnosti kao svakodnevne rutine.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano