6 načina da se zaštitite od krpelja
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Većina krpelja ne nosi zarazne bolesti, ali potrebno ih je odmah ukloniti sa tela. Saznajte kako da se u prirodi zaštite od ovih napasnika.

Krpelji su vrlo aktivni u proleće, ali to ne znači da treba da se odreknemo druženja u prirodi, šetnji, trčanja šumom. Dobra zaštita, preventivne mere će vas čuvati od ovih malih dosada.

1. Držite se utabanih staza i puteljaka kada idete šumom. Ne hodajte kroz visoku travu i gusto rastinje, jer ih tu ima najviše.

2. Nosite svetlu odeću. Tako ćete napasnika uočiti najlakše, jer su tamni.

3. Zaštitite telo sredstvima protiv ugriza insekata, posebno delove, koji su češće izloženi ugrizima: gležnjeve, vrat, ruke.

4. Obucite odeću za šumsku šetnju. Znači, nisu dozvoljene sandale ili kratke hlačice. Potrebne su vam majice i hlače dugih rukava i nogavica, glatkih materijala. Poželjno je da nogavice ugurate u čarape, a glavu zaštitite kapom ili maramom.

5. Ukoliko se raskomotite, odeću ne odlažite na zemlju ili na drveće i kada je ponovo oblačite, dobro je istresite i proverite.

6. Po povratku iz prirode, pregledajte kožu i glavu (posebno deci), a odeću istresite i odmah stavite na pranje. Istuširajte se.

Ukoliko se krpelj, ipak, zakači za vas, najsigurnije je da ga uklonite pincetom. Zahvatite napasnika što bliže koži, da mu lakše možete izvući i glavu. Lagano, pokretima levo desno, izvadite krpelja. Primetićete malu crnu tačku, ukoliko mu glava ostane ispod kože. Tada morate da je izvadite iglom ili pincetom ili posetite lekara. Operite mesto ujeda i ruke. I posle ovog postoji opasnost od lajamske bolesti, pa tako morate, čak mesec dana, voditi računa o eventualnim simptomima poput: crvenila, glavobolje, povišene temperature, bolova u mišićima.

Izvor:lifepressmagazin.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano