Alarmantno: Globalne temperature u svijetu mogle bi probiti ključnu granicu
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Agencije podsjećaju da su se države širom svijeta 2015. saglasile da će ograničiti globalno zagrijevanje na nivo od 1,5 stepeni

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) upozorila je danas da bi globalne temperature na godišnjem nivou u narednih pet godina prvi put mogle da pređu ključni prag od 1,5 stepeni Celzijusa.

WMO, koja je specijalizirana organizacija Ujedinjenih naroda, navodi da meteorolozi predviđaju da postoji 20 posto šansi da će temperatura na globalnom nivou biti 1,5 stepeni Celzijusa viša od predindustrijskog prosjeka tokom najmanje godinu, u periodu između 2020. i 2024., javlja „Blic“.

Agencije podsjećaju da su se države širom svijeta 2015. godine saglasile da će ograničiti globalno zagrijevanje na nivo od 1,5 stepeni. Prema navodima naučnika, prosječne temperature širom svijeta već su sada najmanje jedan stepen više nego u periodu između 1850. i 1900. godine zbog emisija staklene bašte koje je uzrokovao čovjek

Temperature više zbog emisija staklene bašte - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Temperature više zbog emisija staklene bašte Foto: Ilustracija

Svjetska meteorološka organizacija, čije je sjedište u švicarskoj Ženevi, navodi da postoji šansa od 70 posto da će prag od 1,5 stepeni Celzijusa biti premašen za samo mjesec u periodu između 2020. i 2024. godine.

Očekuje se da će u periodu od pet godina prosječne temperature na godišnjem nivou biti od 0,91 do 1,59 stepeni više od prosjeka u predindustrijskom periodu.

(AVAZ)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano