ALBANCI NI MRTVIM SRBIMA NE DAJU MIRA: Potresni prizori iz sela Žakovo, rasute kosti iz srpskih grobova! (FOTO)
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

 Nemile scene na Kosovu i Metohiji.

ALBANCI NI MRTVIM SRBIMA NE DAJU MIRA: Potresni prizori iz sela Žakovo, rasute kosti iz srpskih grobova! (FOTO)IZVOR: PRIVATNA ARHIVA/NIKOLA PETKOVIĆ

Nedavno je vest iz sela Žakovo, kod Istoka na KiM, da je deo pravoslavnog groblja prekopan, a četiri grobna mesta i spomenici uništeni od strane lokalnih Albanaca, izazvala gnev stanovnika Srbije, a meštani sela koje je danas pusto mnogo ličnije doživljavaju ovu užasnu situaciju zbog najmilijih koji su i dalje sahranjeni na oskrnavljenom groblju.

Nikola Petković (30) rođen je i do 1999. godine živeo u Žakovu sa svojom porodicom i ostalih, kako kaže, tridesetak srpskih domaćinstava koja su činila ovo selo. Svi Srbi su još 1999. godine prebegli u centralnu Srbiju, jer su doživljavali tortutu i pritiske okolnog albanskog stanovništva.

"U selu niko nije ostao. Bilo je većinski srpsko, a zaseoci na kilometar, dva od sela su bili, i i dalje su, albanski. Uvek je bio problematičan položaj Žakova, jer se nalazi između dva velika albanska sela. Bilo je prilično nezgodno I nismo imali nikakve šanse da opstanemo bez zaštite, zato smo se iselili", priča Nikola za MONDO i objašnjava šta su sve meštani, a posebno deca, doživljavali u periodu devedesetih u Žakovu.

Sa lokalnim albanskim stanovništvom smo imali incidente. Ja se sećam kada sam išao tamo u školu 1999. godine, prva dva razreda osnovne škole, ostala srpska deca i ja smo dobijali pretnje od njihove dece u smislu, pokazivanje prerezanog vrata i slično. Nisu bile prijatne situacije i zato niko tu nije ni ostao."

Nikola ističe da je danas selo Žakovo "pretvoreno u pustinju". Albanci su sve sravnili do temelja, a svako drvo koje je bilo u selu - posečeno je.

"To je sada jedna golet, tu nema ničega", kaže Nikola i dodaje da je na sve to "situacija s prekopavanje grobova zaista anticivilizacijska".

"Nakon '99. sam dva puta posetio selo i tada sam čuo razne priče, ali nisam mogao da verujem dok nisam video uživo. Iznad groblja, koje se nalazi na brdu na vrh sela, Albanci koji žive u zaseocima malo dalje su provukli vodovodne cevi, odnosno, napravili vodovodnu mrežu. Tim iskopavanjem su verovatno napravili klizište, jer je ta voda oticala prema groblju i jedan deo groblja se obrušio", rekao je Nikola za naš portal i otkrio da su te 2004. godine monahinje iz manastira Gorjač pokušale da poprave haos koji je nastao.

"Monahinje iz manastira Gorioč su onda tu dolazile i znam da su one pokupile posmrtne ostatke koji su bili rasuti svuda okolo i ponovo ih pokopale na groblju. To su one uspele da situaciju tada koliko toliko poprave. Ja kad sam bio, video sam kosti rasute i otvorene grobove".

 

Iako je lokalno stanovništva tada pisalo žalbu tamošnjim vlastima, oni su "regulisali" situaciju postavljanje metalne ograde oko groblja koju su Albanci kasnije sklonili.

Od vodovodnih cevi koje su provlačili su se napravile ogromne jaruge, kaže Nikola, a zbog jaruga se sručio ceo deo groblja.

"Pored toga, čitavo groblje je demolirano. Spomenici su uništeni, čak postoje I neki prekopani grobovi, pa je zaista jeziva scena kad dođete tamo", priseća se on.

 Danas izgleda još gore. Albanci tu čuvaju stoku, okolo kopaju i tu nema nikoga ko bi mogao stvari da sanira.

"Najnovije što sam video je da su opet nastavili da kopaju, pa su onda sve to što su raskopali bacili na groblje kao da je deponija i prekrili su grobove ljudi", ističe naš sagovornik.

Petković ističe da su neke porodice uspele da prenesu posmrtne ostatke svojih članova porodica s groblja, ali da je većina grobova i dalje tu.

"Postojale su neke priče o povratku u selo, ali taj povratak nije održiv i nikome nije svejedno da se vraća tamo i da ne zna šta ga čeka, jer uvek postoje pritisci i vi možete da se vratite, ali ne možete da živite od zemlje i vazduha. Na sve to su sveprisutne pretnje i protesti Albanaca zbog povratka Srba."

IZVOR: MONDO

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano