Alef - Paulo Koeljo

 
Alef je sve i sada. Sada je jedino što postoji. Sada je uvek početak i može da menja sve. Sada manifestuje događaje. A šta ako "sada" može da menja uticaj iz prošlosti, tako što zamislimo da je bilo drugačije?
Manifestujemo drugo sećanje od dosadašnjeg. Zamišljamo da je željena prošlost sada. I tako je ispravljamo, u stvari, ispravljamo njen uticaj. Zato što prošlosti i budućnosti nema, samo sadašnjost. Kada se ljudi nađu u Alefu, čine kvantni skok. Ima nas u više dimenzija i života, a sve je sada. A sve je igra vibracije naše energije. Događaji se "razređuju " pa zgušnjavaju. O tome su govorili alhemičari. Otuda i sva ova tema oko Zakona privlačnosti koja nije nimalo naivna. Sve se dešava kako osetimo da će biti, ne kako mislimo i očekujemo. 
Alef je tačka Sada u kojoj je sve stvoreno i sve se menja neprestano. Kao predstava koju glumci sami menjaju, bez unapred napisanog scenarija. 
Bez vremena koje nam se čini. Možda je to odgovor na "već viđeno" i na čudne osećaje da smo nekoga ranije upoznali ili da smo bili na mestu gde smo prvi put. 
 
Odlomci iz knjige 
Alef je imao dva do tri santimetra u prečniku, ali je u njemu bilo sadržano nimalo umanjeno kosmičko prostranstvo. Svaka stvar...bila je beskraj stvari jer sam ih jasno video sa svih tačaka sveta.
Ljubav se nalazi van vremena. Ili još bolje, ljubav je vreme i prostor u jednoj jedinoj tački, ona je Alef, ona se uvek preobražava.Ono što činiš u sadašnjosti iskupiće ono što je učinjeno u prošlosti i samim tim promeniti budućnost. Kada nezadovoljstvo opstaje, znači da ga  Bog nameće s jednim jedinim razlogom: treba sve promeniti i nastaviti dalje. Takođe znaš da Bog dozvoljava da nešto vidimo samo kada želi da se neke stvari promene.
Jedna devojka postavlja prvo pitanje: šta su znaci o kojima toliko govorim u svojim knjigama? Objašnjavam da je to izuzetan ličan način komunikacije koji tokom života razvijamo, putem pokušaja i pogrešaka, dokle god ne počnemo da prepoznajemo situacije  kada nas Bog vodi. 
Svakog jutra , dok ti je um još prazan, posveti malo vremena Božanskom. Vazduh sadrži kosmičku snagu koju svaka kultura naziva drugačije, ali to nije bitno. Bitno je da uradiš ono što ti sada govorim. Duboko udahni i moli  se da svi blagoslovi koji se nalaze u vazduhu uđu u tvoje telo i stignu do svake ćelije. Lagano izdahni i zrači mnogo radosti i mnogo mira oko sebe. Ponovi to deset puta. Tako ćeš lečiti sebe i doprinositi da se izleči svet.
Nalazim se u Alefu, tački u kojoj je sve na istom mestu u isto vreme.
 
Alef se ne može objasniti, kao što si i sama videla. Ali u magijskoj tradiciji on se javlja na dva načina. Prva je tačka u Univerzumu koja sadrži sve ostale tačke, sadašnje i buduće, male ili velike. Najčešće ga otkrivamo slučajno, kao što se desilo u vozu. Da bi se to desilo, osoba ili osobe moraju fizički biti na mestu gde se on nalazi. To zovemo mali Alef. 
Mali Alef uvek se javlja slučajno. Hodaš ulicom, ili sedneš negde, i odjednom tu se nalazi čitav Univerzum. Prva stvar koja se javlja jeste ogromna želja za plakanjem, ne zbog žalosti ili radosti, već zbog dirnutosti. Znaš da nešto shvataš, ali u isto vreme ne možeš to da objasniš ni samoj sebi. 
Veliki Alef se dešava kada se dve ili više osoba koje imaju uzajamne naklonosti nađu u malom Alefu. Te dve različite energije se dopunjuju i izazivaju lančanu reakciju. Te dve energije - ...su plus i minus bio koje baterije, što čini da se svetlo upali. One se pretvaraju u isto svetlost. Planete koje se privlače na kraju se sudare. Ljubavnici koji se susreću posle mnogo, mnogo vremena. Taj drugi način takođe se slučajno desi kada se dve osobe koje je Sudbina izabrala za neku određenu misiju nađu na pravom mestu.
Matematičari koriste Alef kao opis kardinalnog broja koji definiše beskonačnost...  A nama, koji volimo da čitamo ovakve teme, dobar povod za duboko razmišljanje. 

 

 

 

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

Autor knjiga : Princ spoznaje, Elez, Prvi i trinaesti, Zvuk tišine. Pišem za svoj blog "Krug".