Apple i Google - aplikacijom protiv korone
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Britanska vlada odlučila je na Isle of Wight, otoku na kojem živi oko 140 hiljada stanovnika, testirati rad aplikacije za pametne telefone koja prati s kime je osoba zaražena koronavirusom bila u kontaktu, odnosno u čijoj je blizini bila dovoljno dugo i vremenski skorije, kako bi se i te bliske osobe testirale ili uputile u samoizolaciju.

Očekuje se da će se upotreba ove aplikacije nakon testiranja proširiti na čitavu Ujedinjenu Kraljevinu. Popuštanje mjera ograničavanja kretanja i rada ovisit će upravo od uspjeha rada ove aplikacije. Britanske vlasti su odlučile da njihova aplikacija neće biti kao ostale evropske aplikacije za praćenje kontakata u borbi protiv širenja virusa, odnosno da se neće bazirati na rješenju koje zajednički kreiraju Apple i Google.

Aplikacije izrađene u operativnom sistemu Applea i Googlea izrađivat će javnozdravstvene vlasti u državama, a Apple Google će modificirati svoje sisteme kako bi im omogućili rad. Sve se svodi na Bluetooth tehnologiju, kada se nađu dovoljno blizu, naši pametni mobiteli razmjenjuju anonimne identifikacijske ključeve koje pohranjuju u sebi i pamte za slučaj da osoba koja se krije iza jednog ključa bude kasnije pozitivno testirana na koronavirus. 

Nakon potvrde da je neko obolio od virusa, svi ostali anonimni identifikacijski ključevi s kojima je taj jedan bio u kontaktu dobivaju poruku na svom mobitelu: "Osoba koja je bila u vašoj blizini pozitivno je testirana na COVID-19".

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano