ATANASIJE PROČITAO AMFILOHIJU PISMO MILUTINA SA KOSOVA: Na rukama svojim nosio si KOSTI ubijenih Srba, Bog da im dušu PROSTI!

Opraštajući se od upokojenog vladike i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, pred Hramom Hristovog vaskrsenja, umirovljeni episkop Atanasije pročitao je pismo tj. poslednju poruku "Milutina Popadića sa okupiranog Kosova":

 

Oprosti vladiko, Đedom ću te zvati, s Kosova ti pišem - tu želim ostati.

Uvek si kad je teško ti stizao prvi, gladnom dao hleba, ranjenima krvi. Na rukama svojim nosio si kosti ubijenih Srba, Bog da im dušu prosti.

Možda me se setiš, nije bilo davno, stao si pred dete srpsko, pravoslavno. Ja u tebe gledam, a Šiptar nam preti: "Svaki Srbin sada će mreti"

A ti Đede kažeš, znaš li ko te brani, čuvar Pećkog trona na tvojoj je strani. Mene rukom grli vladika najdraži, priznaću pošteno - to me okuraži.

I mantijom briše moje suze s lica, Kosovo će izdati samo kukavica. Vladiko i Đede još da kažem ovo: za tebe se moli raspeto Kosovo.

Atanasije je pored ove dirljive pesme pročitao i poruke koje su stigle sa Svete Gore, gde su monasi spevali tri tropara za Mitropolita, kao i iz Kalifornije od vladike Maksima.

Narod je gromoglasnim aplauzom pozdravio pročitane poruke.

Od mitropolita Amfilohija govorom su se oprostii i vladika Joanikije, akademik Matija Bećković, predsednik parlamenta CG Aleksa Bečić, manadatar nove vlade CG Zdravko Krivokapić, a plato pred Hramom bio je mali da primi sve vernike koji su došli da isprate svog vladiku.

Kurir.rs, 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: