Australija odustala od plana da vakciniše sve stanovnike do kraja godine

Australija je odustala od cilja da cijepi gotovo svih 26 miliona stanovnika do kraja 2021. godine nakon preporuke da se osobe mlađe od 50 godina protiv covid-19 radije cijepe Pfizerovim vakcinom nego AstraZenecinim.

Australija, koja je računala uglavnom na AstraZenecine vakcine, neće postavljati nove ciljeve za ispunjenje programa vakcinisanja, objavio je premijer Scott Morrison na Facebooku.

"Iako bismo voljeli potrošiti sve doze do kraja godine, taj cilj nemoguće je dostići s obzirom na mnoge nepoznanice koje su se pojavile", napisao je Morrison.

Vlasti u Canberri u četvrtak su promijenile svoju preporuku o vakcinisanju za osobe mlađe od 50 godina, nakon što je europsko regulatorno tijelo ponovno upozorilo na mogućnost povezanosti AstraZenecina cjepiva i izvješća o rijetkim slučajevima pojave krvnih ugrušaka.

Do sad potrošili 1.16 miliona doza vakcina! 

Australija, koja je prošloga tjedna žurno udvostručila narudžbu Pfizerova cjepiva, isprva je planirala procijepiti kompletno stanovništvo do kraja listopada.

Australski čvrsti odgovor na pandemiju uvelike je zaustavio lokalnu transmisiju virusa, ali je program cijepljenja postao vruća politička tema - i izvor nesuglasica između Morrisona i državnih i lokalnih čelnika - nakon što je u zemlji vakcinisan tek manji dio od planiranih četiri milijuna stanovnika do kraja ožujka.

Zasad je primijenjeno 1.16 miliona doza vakcina, dodao je Morrison, napomenuvši da je brzina provedbe australskoga programa cijepljenja ide u korak s brzinom u državama poput Njemačke i Francuske i brže nego u Kanadi i Japanu.

Australija je vakcinisanje započela mnogo prije nekih zemalja, uglavnom zbog maloga broja zaraženih, koji je nešto ispod 29.400 od početka pandemije, uz 909 umrlih.

(index.hr)

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: