Austrija pretvara Hitlerovu rodnu kuću u policijsku stanicu, uz minimalne izmjene
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Rodna kuća Adolfa Hitlera u Austriji koja treba da postane policijska stanica biće minimalno izmijenjena, saopštila je danas austrijska vlada predstavljajući pobjednički projekat za renoviranje te zgrade sa opterećujućom prošlošću.

Austrijska arhitenktonska kancelarija Marte pobijedila je na evropskom tenderu za renoviranje zgrade baš svojim svjesno minimalističkim pristupom, objasnio je predsjednik žirija, Robert Vimer, na konferenciji za novinare.

Ta kancelarija pobijedila je 11 drugih projekata. Renoviranje treba da se završi do početka 2023. godine, a predviđeno je da će radovi koštati oko pet miliona eura i finansiraće ih država. 

Austrijska vlada vodila je dugu sudsku bitku da osigura vlasništvo te kuće koja se nalazi na sjeveru zemlje sa ciljem da spriječi da mjesto gdje je Adolf Hitler rođen 20. aprila 1889. godine ne postane mjesto hodočašća za neonaciste.

Zgrada od 800 kvadratnih metara nalazi se u centru mjesta Braunau-am-In na njemačkoj granici, biće opremljena novim krovom i proširena. 

"Povjeriti ovu zgradu policiji je najbolja stvar koja može da se uradi da se neutralizuje", ocijenio je zvaničnik zadužen za taj projekat u vladi, Herman Fajner.

Više planova je razmatrano za budućnost zgrade, uključujući njeno rušenje ili radikalna arhitektonska izmjena. 

"Novo poglavlje okrenuto ka budućnosti će biti otvoreno kada je riječ o rodnoj kući jednog diktatora i masovnog ubice", rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova, Karl Nehamer.

Poslije duge procedure, Austrija je konačno postala vlasnica zgrade 2019. godine, koju je iznajmljivala više od 40 godina. Pitanje je riješeno 2017. godine, kada je najviši austrijski sud presudio da vlada ima pravo na eksproprijaciju pošto je vlasnica odbijala da je proda. 

Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova iznajmljivalo je relativno skromnu zgradu na tri nivoa od 1972. godine da spriječi njenu zloupotrebu, a onda je ono rentiralo raznim dobrotvornim organizacijama. Bila je prazna od 2011. kada se iz nje iselio centar za odrasle sa invaliditetom. 

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da bi neki mogli da se zapitaju da li je to najprikladnija upotreba za zgradu i naveo da smatra da jeste. 

"Zašto? Policija je čuvar osnovnih sloboda. Policajci u obuci sebe vide kao partnere građanja i kao one koji štite slobodu, pravo na okupljanje i slobodu govora", rekao je on. 

Vijesti

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.