Bećković: Srušen je komunizam, Crna Gora se vratila kući
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ishod jučerašnjih izbora je najvažniji dodađaj u novijoj istoriji Crne Gore. Srušen je komunizam u jedinoj državi u kojoj je on preživeo. Sada je došla na vlast ujedinjenja demokratska opozicija na kojoj je istorijska odgovornost da bude dostojna te pobede i da Crnu Goru vrati sa stranputice u koju je bila do grla zabasala - rekao je Matija Bećković, akademik SANU.

Bećković je ocenio da je veoma važno što je prof. Zdravko Krivokapić iz Demokratskog fronta već u svom prvom nastupu izneo "najbolji" program i što je pozvao sve nacionalne zajednice da se pridruže demokratskoj opoziciji.

- Verujem da će nova vlast učiniti sve da se stane na put bezakonju koji je zavladao Crnom Gorom. Očekujem i da će da iskorene laž i mržnju koji su ovih decenija u Crnoj Gori našli svoje rodno mesto. Ideje koje su nekada zastupali ekscentrični pojedinci upadljivog ponašanja, postale su pod gospodinom Milom Đukanovićem državna ideologija Crne Gore. Podigli su spomenik Titu, a fašistima zovu one koje su žive zapalili u Jasenovcu .

Dodao je da kad bi Driton Abazović, lider koalicije URA sutra stigao u Beograd "nosila bi ga srpska omladina na rukama".

- I to je poruka svim Albancima, o kojima je još Marko Miljanov ispisao najlepše stranice. Tako da se ta živa rana podeljene i posvađane Crne Gore postepeno leči. U Crnoj Gori se svi poznaju i svi su jedan rod. Neko je rekao: "Da smo ljudi, ne bi nam se valjalo uzimati". I sad u tu jednu porodicu su uneli toliku čegršt koja je uzela tolikog maha da se činilo da je neizlečivo - istakao je akademik.

Na pitanje da li sada očekuje poboljšanje odnosa između Srbije i Crne Gore, akademik Bećković je kazao da ti odnosi "ne mogu biti gori nego što su bili".

- Nadam se da više neće biti granica, ni bedema, niti da će neko zabranjivati ulazak u Crnu Goru, niti poricati najkorenitijim Crnogorcima da su Crnogorci. Oni su čak i mitropolitu Amfilohiju Radoviću pretili da se vrati odakle je došao, a on je došao iz moračkog manastira, koji se nalazi na korak od zgrade Vlade Crne Gore.

On je naveo da bi se predsednik Crne Gore Milo Đukanović sada "rado menjao sa poslednjim koga je progonio".

- Milo Đukanović ni sam nije znao da li mu više odgovara da pobedi ili da izgubi, pošto je rok njegove vladavine davno prošao. On bi se sada rado menjao sa poslednjim koga je progonio.

Bećković je kazao da od nove vlasti očekuje da povuče priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

- Ako je priznanje povukla Obala Slonovače, možda bi i Crna Gora mogla da se na nju ugleda.

Na pitanje da li uskoro planira da poseti Crnu Goru, Bećković kaže da on iz Crne Gore nikada nije izlazio.

- Ja iz svoje Crne Gore nikada nisam izlazio, a u njihovu nikada nisam bio. Ali, sada, vraćaćemo se redom kojim smo isterivani iz Crne Gore. Prvo da se vrate Njegoš, Vuk Karadžić, Laza Kostić, Jova Zmaj, Đura Jakšić, Jovan Dučić, Isidora i Desanka, Marko Miljanov, Stjepan Mitrov Ljubiša, Janko Vukotić, Mitar Martinović, Petar Lubarda... To bi bio pravi pravi produžeta litija, a ne oluja kojom su pretili. Tako da za mene ima vremena - objasnio je Bećković.

Izvor: Direktno

MATIJA BEĆKOVIĆ ZA KURIR IZ IZOLACIJE O AKTUELNIM TEMAMA: Korona se  nasprdala s naukom i politikom

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano