BESNE PROTESTI U HRVATSKOJ Prvog dana uvođenja kovid potvrda nastao opšti haos: Drama pred sudom, protestuju i policajci, ogromni redovi za vakcine
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

U Hrvatskoj su održani i prvi protesti pošto je na snagu stupila odluka o obaveznim kovid potvrdama za ulaz u javne i državne ustanove.

Deo pripadnika pravosudne policije i radnika zatvorskog sistema jutros od 6:30 protestuje pred zatvorom u Remetincu. Oni ne prihvataju pokazivanje kovid potvrde prilikom dolaska na posao. Protest protiv obaveznih kovid potvrda održava se i u Splitu pred policijskom stanicom, gde se okupilo desetak ljudi.

Protest ispred zatvora u Remetincu: "Smeta nam samo jedna stvar"

Tridesetak osoba, većinom pravosudnih policajaca, stajalo je ispred zatvora u Remetincu jer nemaju kovid-potvrde i odbijaju da se testiraju, piše "Jutarnji list". Tvrde kako nije reč o protestu već da su uredno oko 7 sati stigli na svoju smenu, ali ih bez testa ne puštaju na njihovo radno mesto.

Pri dolasku na posao pitali su ih žele li se testirati, na što su odgovorili da ne žele. Većinom je reč o zaposlenima u zatvoru, ali je stiglo i nekoliko radnika zatvorske bolnice u znak podrške. Oni su rekli da nisu protivnici vakcinisanja, ali da im smeta "što jedino oni kao pravosudni policajci pri dolasku u sudnicu moraju da imaju kovid-potvrdu". Neki od njih navodno imaju potvrde, ali iz solidarnosti sa kolegama ne ulaze na posao.

 

Prema njihovim rečima, samo 40 odsto zaposlenih u zatvoru vakcinisano. Oni su poručili da će ostati ovde do kraja svoje smene u 15 sati, a da su ozbiljni u tome svedoče velik lonac čaja i montažna klupa, te hrana i pokrivači, navodi "Jutarnji".

List navodi da je zatvor u Remetincu u nekoliko navrata zabeležio visoku zarazu kovidom, da je u jednom trenutku bilo inficirano oko 90 zatvorenika i službenika. Među njima je dosta onih koji su preboleli kovid, kao i među zatvorenicima.

Inače, u ćelijama u Remetincu zajedno su smešteni i oni koji su vakcinisani i oni koji nisu jer je zatvor prebukiran.

Sukob u Splitu snimljen kamerom

Zbog kovid potvrda protestvovalo se i u Splitu, piše "Jutarnji list". - deo radnika splitskog Trgovačkog suda odbio je da pokaže kovid-potvrde i testove, a ispred Policijske uprave održan je mirni protest građana koji se protive novim merama te su neki od njih pokušavali da uđu u zgradu, u čemu ih je sprečila policija.

"Stop ucenama! Sloboda izbora!", "Stop diskriminaciji! Stop podelama! Stop kovid potvrdama!", neke su od poruka na transparentima demonstranata ispred PU.

Kamere su zabeležile i verbalni sukob jedne žene i policajca, koji je strpljivo pokušavao da smiri situaciju i molio okupljene da naprave prolaz za građane koji moraju da obave posao u zgradi, dok ga je ona optuživala da krši zakon i Ustav i tražila da na licu mesta podnese krivičnu prijavu. Policajac je na kraju zatvorio vrata Uprave pred njom, a ona je zaključila:

- Znači, ovako su nam državne institucije zatvorile vrata? E, pa hvala hrvatskoj državi - zaključila je demonstrantkinja.

Zapisničarku nisu pustili u sud u Zagrebu

Na ulazu u zgradu Opštinskog krivičnog suda u Zagrebu, čije prostorije nakon razornog zemljotresa koristi i zagrebački Županijski sud, kontrolu prema ustaljenom scenariju odrađuju pravosudni policajci. Osim što kontrolišu dokumenta radi legitimacije svakog pojedinca te pretresaju stvari, kontrolišu i kovid potvrde ali i PCR test. Niko ne može da uđe u sud ne može ući ako nema sudski poziv na svoje ime i prezime te traženu kovid potvrdu ili PCR test, navodi "Jutarnji".

- Imate li sudski poziv? PCR test? To su vam ulaznice na sud - ponavljali su pravosudni policajci iz minute u minutu ljudima u redu mahom zaposlenima u sudu, strankama i njihovim advokatima te svedocima...

Većina pristiglih do 9 sati bila je "naoružana" potvrdama, ali i strpljenjem zbog sporijeg ulaska u sud.

Zanimljivo je, kako saznaje "Jutarnji", da nekolicina zaposlenih te dve sudske instance nije vakcinisana niti jednom dozom. Mahom su to mlađe osobe koje iz svojih nekih uverenja ne žele da prime vakcinu. Po dolasku do suda, shvativši da nema potreban dokument, jedna zapisničarka se samo okrenula i otišla s napomenom da će se vratiti.

- Besmisleno je da mi advokati čekamo svaki dan kontrolu. Pa sud nam je druga kancelarija - rekao je "Jutarnjem" jedan advokat.

U sud nije mogla da uđe u 8.55 još jedna zapisničarka Županijskog suda kojoj je PCR test istekao u nedelju.

- Testirala sam se u petak i sada ne mogu na radno mesto. Nisam se vakcinisala niti ću tim otrovom! Ovo je fašizam što se radi. Ko će meni da opravda izostanak s posla? Ja sam na posao došla na vreme! - rekla je za "Jutarnji" vidno ogorčena zapisničarka.

Policajci su uzeli njene podatke te sačinili zapisnik.

Predsednica Suda: "Smatram da nisu došli na posao"

Osim grupe demonstranata ispred zgrade PU u Splitu, prekoputa se ispred Trgovačkog suda okupilo se desetak radnika Suda. Oni tvrde da ne žele da daju svoje zdrastvene podatke na uvid, smatraju da je to kršenje GDPR-a, prenosi "Jutarnji list".

Navodno nisu protiv vakcina ni testiranja, ali jesu protiv neovlašćenog baratanja njihovim podacima.

- Mi nemamo obavezu da to pokažemo. Ne radi se o tome ko što ima, ili ko je šta napravio ili nije, nego jednostavno to je pitanje protivzakonito i protivustavno. Mi smo ovde manje-više pravnici i radimo u pravosudnom telu, prema tome bilo bi pljuvanja po samima sebi i pravosuđu kada bismo napravili nešto pod prinudom i ucenom, a što je protivzakonito i protivustavno – kazala je Višnja Rakić, upraviteljica zajedničke sudske pisarnice na Trgovačkom sudu u Splitu, dodajući da su pokrenuli određene pravne korake, ali bez iznošenja više detalja.

Predsednica Trgovačkog suda u Splitu Franka Buzov rekla je da službenice koje protestuju imaju pravo na to.

- One imaju pravo na protest, ja im to ne mogu zabraniti. Što je meni bitno je da pisarnica normalno funkcioniše, tako da nema nikakvih problema s radom suda. Što se tiče eventualnih sankcija mislim kako je preuranjeno o tome govoriti - kazala je.

 

 

Što se tiče statusa službenica, "Jutarnji" prenosi da s obzirom da nisu pokazale kovid potvrde na ulazi i stoga nisu mogle da uđu, smatra se da nisu ni došle na posao. Ostaje da se vidi da li će se i na koji način regulisati prisutnost tj. neprisutnost na radnom mestu tokom protesta.

Protest studenata

Index.hr piše da je nekoliko studenata protestovalo zbog kovid-potvrda ispred Muzičke akademije u Zagrebu. Oni su nosili transparente na kojima piše "stop segregaciji" i "sloboda".

U Univerzitetskoj galeriji u Splitu testiraju se radnici, a nekolicina studenata deli letke da se ne treba podvrgavati testovima.

-Sotona je zavladala, progledajte, evo vam što možete - rekao je student FESB-a Mihovil.

Studentima nisu potrebne potvrde, jedino ako imaju praksu u medicinskim institucijama, navodi Index.hr.

Kritike opozicije i Milanovića

Novu meru u borbi protiv pandemije kritikovala je opozicija, ocenjujući kako je reč o podeli na građane prvog i drugog reda. Opozicija traži da o epidemiološkim merama u Saboru odlučuje sam Sabor, a ne Štab čijom se odlukom ne može ograničavati saborski mandat.

Na obavezne potvrde blagonaklono ne gleda ni Stalno veće Hrvatske biskupske konferencije, koje je reklo da vakcinisanje mora biti dobrovoljno, bez prisile i uslovljavanja, prenosi “Jutarnji”.

Najoštrije kritika došle su od predsednika Zorana Milanovića, koji je uvođenje obaveznih kovid potvrda nazvao "mahnitanjem bez ikakvih argumenata" i poručio da građani treba da se vakcinišu, ali i da imaju pravo na zaštitu od samovolje.

Zbog kovid potvrda već danima deo nezadovoljnih građana protestuje u više hrvatskih gradova, tvrdeći da ih se time diskriminiše i da im se ograničavaju slobode.

Premijer Andrej Plenković odgovorio im je kako je protest protiv vakcina dozvoljen, ali je izrazio nevericu da u današnje vreme neko bira da u vezi vakcinisanja veruje neproverenim i tendenciozno lažnim izvorima u odnosu na ono što je istina.

Komentarišući poruku biskupa, Plenković se pozvao na izjavu pape Franje koji je "bio jasan" i pozvao ljude da se vakcinišu, preneo je “Jutarnji list”.

 

Blic

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano