BIĆE NOVIH MERA ZA VIKEND Dr Kon o predstojećoj sednici Kriznog štaba

Nekakvog skraćenja vremena ugostiteljskih objekata će svakako biti. Ako nekome kažete da ne može da radi tokom vikenda, to je skraćenje radnog vremena - rekao je danas dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

On je u Danu uživo na televiziji N1 rekao da to znači da "neko ne radi za vikend uopšte". Epidemiolog je govorio na koga se ta mera odnosi.

- Mi smo definisali mesta koja su najveća mesta zaražavanja. Prvenstveno se odnosi na skijališta, što je više puta rečeno - podvukao je Kon.

Kon je govorio i da nešto slično možemo da očekujemo i kada je reč o kafićima, restoranima i tržnim centrima.

- Ovako ostaviti takvo naglo punjenje bez mera za vikend, jednostavno nije prihvatljivo. Mi iz medicinskog dela Kriznog štaba smo naterani na to cenkanje oko radnog vremena, da li do 18 ili do 20 sati. Ta dva sata svakako ništa ne znače - dodao je epidemiolog i nastavio:

- Ali vikendi jesu dani povećanih frekvencija kontakata. I potpuno smo svesni da će biti privatnog okupljanja. Što se tiče pooštravanja mera, to je vrlo ozbiljno obećano, tako da će toga sigurno biti - podvukao je.

 

Imunitet šest nedelja posle prve doze

Dr Kon je govorio o efektima vakcinacije na primeru zemlje koja je vodeća po broju vakcinisanih na milion stanovnika, te je tu situaciju uporedio sa imunizacijom u Srbiji.

 

- Značajno i ubrzano pada oboljevanje u Izraelu i to će se verovatno, tačnije mogu skoro sigurno da kažem da će se to dogoditi i kod nas. U ovom usponu (broja obolelih), pričati da će biti idealno nije moguće, jednostavno nemam stomak za tako nešto. U ovom trenutku se pogoršava situacija. Razlog tome je to što, između ostalog, naš čovek je shvatio da je to što je primio vakcinu zaštićen, ali nije to tako. Posle prve doze nema sigurno zaštitu. Tek posle druge doze, kada prođe minimalno dve nedelje, može da se stvori ona količina antitela koja je maksimalna u tom trenutku. Dakle, od samog početka pa do završetka vakcinacije treba da prođe pet do šest nedelja - podvukao je epidemiolog i naglasio da je "sasvim svejedno ko je koju vakcinu primio".

"Maske moramo da nosimo i dalje"

- Virus je u cirkulaciji. Pašće virus, pašće njegova aktivnost. Svi oni koji su vakcinisani njima će ostati zaštita. Ali moramo još da imamo strpljenja, dok je virus ovako visoko u cirkulaciji. Mi nismo ni svesni koliko je on prisutan oko nas. Mnogi koji imaju zaštitu mogu da nalete na virus. U najvećem broju slučajeva, oni neće dobiti baš nikakav simptom, ali još je virus prisutan i teoretski postoji mogućnost da osoba ima koronu iako ima određenu zaštitu - naglasio je lekar.

O mogućim tegobama nakon vakcinacije

Dr Kon je govorio o tome da li povišena temperatura četiri do pet dana posle vakcinacije reakcija na vakcinu.

- Ne, to je pre infekcija. Ne mora da bude samo korona, ali u svakom slučaju traži kontrolisanje. S druge strane, ako neko posle druge doze dobije određene tegobe, vrlo je malo verovatno da je kovid. Dakle, s jedne strane može neko ko je asimptomatski pacijent i dođe da se vakciniše, bolest mu se pojavi tek kasnije. Ili se vakciniše pa u tih prvih nedelju dana, kada još nema nikakvog imuniteta, zarazi se i ispuni mu se bolest nakon dve nedelje ili desetak dana. To je nešto što se dešava kada je virus tako puno u cirkulaciji kao što je sada. Onog momenta kad se smanji prisustvo virusa u cirkulaciji, onda će takav rizik znatno da se smanji. Zato su nam i brojevi važni i procenat pozitivnih kod onih koji su testirani - objasnio je dr Kon.

 

Blic

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: