Biden čestitao ramazan: Muslimani imaju velike zasluge za naš razvoj

Američki predsjednik Joe Biden i njegova supruga Jill čestitali su svim muslimanima u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u svijetu početak svetog mjeseca ramazana.

Predsjednik Biden je, čestitajući početak mjeseca ramazana svim muslimanima u SAD-u i u svijetu, iskoristio priliku da podsjeti sve koliko je zapravo godina teška za sve građane SAD-a.

"Kako mnogi od naših sugrađana počinju postiti, podsjećamo koliko je bila teška godina iza nas. U ovoj pandemiji se prijatelji i voljeni još uvijek ne mogu okupljati na proslavama i molitvama, a previše će porodica iftare dočekati bez voljenih osoba. Ipak, naše muslimanske zajednice započinju mjesec otkrovenja obnovljenom nadom. Mnogi će se fokusirati na pojačavanje svijesti o prisutnosti Boga u njihovim životima, potvrđujući svoju predanost služenju drugima i izražavajući zahvalnost za sve blagoslove koje trenutno uživaju - zdravlje, blagostanje i sam život", rekao je Biden.

Istakao je kako su muslimani važan dio američkog društva.

"Amerikanci muslimani su obogatili našu zemlju od njenog osnivanja. Oni su jednako raznoliki kao i Amerika u čijoj su izgradnji učestvovali. Danas muslimani prednjače u našim naporima u borbi protiv pandemije koronavirusa te učestvuju u razvoju vakcina i kao zdravstveni radnici na prvoj liniji fronta.

Oni stvaraju radna mjesta kao poduzetnici i vlasnici preduzeća, rade poslove gdje riskiraju živote i prvi dolaze na mjesta nesreća, uče djecu u školama, služe kao predani javni službenici širom države te imaju vodeću ulogu u borbi za rasnu ravnopravnost i socijalnu pravdu", naglasio je Biden.

Američki predsjednik je istakao da se i pored brojnih zasluga muslimani u Americi i dalje suočavaju s brojnim predrasudama.

"Ipak, muslimani u SAD-u i dalje su na meti zlostavljanja, zločina iz mržnje te zadrtih razmišljanja. Sve te predrasude i napadi su pogrešni i neprihvatljivi te moraju prestati. Niko u Americi ne smije živjeti sa strahom da iskaže svoje mišljenje ili vjeru i moja administracija će neprestano raditi na tome da štitimo prava i sigurnost svih građana. Prvog dana svog mandata bio sam ponosan što sam ukinuo odluku o sramnoj zabrani putovanja muslimanima iz određenih država i nastavit ću se zalagati za ljudska prava svuda u svijetu, što uključuje i Ujgure u Kini, Rohinje u Mijanmaru te sve muslimanske zajednice u svijetu", naglasio je američki predsjednik.

Na kraju je Biden čestitku za mjesec ramazan završio riječima iz Kur'ana.

"Dok se sjećamo onih koje smo izgubili od prošlog Ramazana, nadamo se svjetlijim danima pred nama. Časni Kur'an podsjeća nas da je 'Bog svjetlost nebesa i zemlje', koji nas iz tame vodi ka svjetlosti. Iako će se svečanosti u Bijeloj kući i sada održati u online formi, Jill i ja se radujemo što ćemo sljedeće godine lično nastaviti, tradicionalno obilježavanje Bajrama, inšallah. Želimo vašim porodicama inspirativan mjesec", poručio je američki predsjednik Joe Biden.

(klix.ba)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano