BIVŠI PREDSEDNIK SAMOPROZVANOG KOSOVA U PONEDELJAK PRED SUDIJAMA U HAGU

Bivši predsednik tzv. Kosova odleteo je 5. novembra za Hag nakon što je dao ostavku na tu funkciju.

 

Dana 9. novembra u 15.00 održace se prvo pristupanje sudu Hašima Tačija u sudnici Specijalizovanih veca Kosova u Hagu, navodi se u saopštenju i precizira da je to prvo pristupanje sudu Tačija u predmetu sprecijalizovanih tužilaca protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

 

Optužnica protiv Tačija potvrđena je 26. oktobra 2020. U optužnici se Hašim Tači tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovecnosti prema međunarodnom pravu.

 

Prvo pristupanje sudu Hašima Tačija održace se na javnoj sednici. Tokom sednice za prvo pristupanje sudu sudija za prethodni postupak proverava da li su ispoštovana prava optuženog, uključujuci i njegovo pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razume optužbe za koje se tereti, saopšteno je iz Specijalizovanih veća.

U optužnici koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi terete se da su izvršili zločine protiv čovečnosti sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom, različitim sredstvima.

 

Sva dela navedena u ovoj optužnici bila su deo široko rasprostranjenog ili sistematskog napada usmerenog na protivnike. Zločini su sledili dosledni obrazac, šire porodice i zajednice žrtava, i trebalo je da posluže kao upozorenje i da izvrše pritisak na ciljano stanovništvo, navodi se, između ostalog, u optužnici na 68 strana koju je potpisao tužilac Džek Smit.

 

 

Izvor : novosti.rs

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: