BRAVO - Hirurzi UKC Republike Srpske spasili amputiranu šaku (FOTO)
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U
Hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedije i traumatologije, uz veliku podršku anestezije izveli su replantaciju kompletne šake.
 
Operacija - Foto: RTRS
OperacijaFoto: RTRS

Iz UKC Srpske saopštili su da je u ovu zdravstvenu ustanovu 8. juna primljen pacijent V. Z. (1978), sa traumatskom amputacijom lijeve šake na nivou ručnog zgloba.

- Klinička odluka o tome da li treba uraditi replantaciju zavisi od mnogo faktora, a prvenstveno od mišljenja da li će funkcija replantiranog dijela tijela biti bolja od eventualne proteze. Naši ljekari su se odlučili na riskantan i komplikovan zahvat. Multidisciplinarnim pristupom u toku šestočasovnog operativnog zahvata urađena je replantacija ekstremiteta, gdje je učinjena stabilizacija ručnog zgloba spoljnim fiksatorom, a potom su povezani veliki krvni krvni sudovi, nervi, i tetive fleksora prstiju. Uspjeh operativnog zahvata najviše zavisi od vještine hirurškog tima, a preživljavanje amputiranog dijela tijela nakon replantacije u cjelini od mikrovaskularne rekonstrukcije krvnih sudova - navedeno je u saopštenju.

 

 

 

Iz UKC dodaju da je nekoliko dana nakon operacije, kada je konstatovano da je šaka vitalna, uključen fizikalni tretman.

- Takođe, urađena je i druga operacija kojom je zatvoren manji defekt kože zaostao na pravom zahvatu. Pacijent pokazuje dobre znakove oporavka, izvodi pokazane vježbe, te se planira još najmanje jedan operativni zahvat, u kojem bi se povezale tetive ekstenzora, te nastavile vježbe za dobijanje što većeg obima pokreta - kažu iz Univerzitetkog kliničkog centra.

 

 

 

Članovi hirurškog tima su ljekari Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju dr Nikola Baroš, dr Miljan Petković i dr Zlata Čkonjović. Iz Klinike za ortopediju i traumatologiju u operativnom zahvatu učestvovao je dr Vladimir Anđić. Iz Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje učestvovali su dr Bojan Tomanić, ansteziološki tehničari Aleksandar Macanović i Pero Rogić, te instrumentarke Mira Sukara Raca, Sonja Knežević i Biljana Bojić.

IZ UKC navode da o postoperativnom oporavku ovog pacijenta najbolji svjedoči činjenica da će prisutvovati konferenciji za novinare, koja će biti održana sutra u UKC.

izvor: rtrs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano