ČEKA NAS MNOGO VEĆA OPASNOST OD PANDEMIJE! Svet će mnogo patiti ukoliko se ovo HITNO ne reši

Krčenje amazonske prašume u Brazilu poraslo je na najviši nivo od 2008. godine.

Ukupno 11.088 kvadratnih kilometara prašume uništeno je od avgusta 2019. godine do jula 2020. To je porast od 9,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Amazonija je ključna za zalihe ugljenika koje usporavaju tempo globalnog zagrevanja.

Naučnici tvrde da Amazonija trpi otkako je Žair Bolsonaro u januaru 2019. preuzeo dužnost brazilskog predsednika. On je u toj najvećoj prašumi na svetu podstakao poljoprivredne i rudarske aktivnosti.

 
 

Amazonija je dom za oko tri miliona biljnih i životinjskih vrsta i milion domorodaca.

Službene brojke će biti objavljene početkom iduće godine, ali prema poslednjim podacima vidi se značajno povećanje posečenog područja.

Brazil je postavio cilj da se uspori tempo krčenja šuma na 3.900 kvadratnih kilometara godišnje do 2020. godine. Ta brojka je premašena gotovo tri puta.

Bolsonaro je, uz podsticanje poljoprivrede u prašumi, smanjio i finansiranje saveznih agencija koje su ovlašćene da novčano kažnjavaju i hapse farmere i drvoseče koji krše zakone o zaštiti okoline. Takođe se sukobio s Brazilskom svemirskom agencijom Inpe oko podataka o krčenju šuma. Prošle godine ih je optužio za narušavanje ugleda Brazila.

Brazilska nevladina organizacija Klimatski opservatorij je saopštila da su te brojke rezultat nesposobnosti brazilske države i inspekcija da se brinu o šumama i bore protiv kriminala u Amazoniji.

Razmeri uništenja prašume su ogromni. Prošle godine su ogromna stabla srušena i kasnije spaljena. To je učinjeno kako bi se dobila polja za ispašu stoke i uzgoj soje, što Brazilu donosi veliku zaradu.

Tada se govorilo da se svakog minuta krči područje šume veličine jednog fudbalskog terena. Ove godine su zabeleženi najveći požari u poslednjoj deceniji. I dok sve gore navedeno može da ima neviđene posledice po čovečanstvo, Bolsonaro govori o razvoju rudarstva i poljoprivrede, a Amazoniju opisuje kao 'periodni sistem' vrednih minerala.

 

srbija danas

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: