CIK BiH: Izlaznost na nivou u BiH je 47 posto, prije četiri godine bila 53,88

Većina birališta je zatvoreno u 19 sati, neka su otvorena sa određenim kašnjenjima, kazao je na konferenciji za medije predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar.  

Dodao je da su zadovoljni kako je protekao izborni dan koji je protekao bez većih problema.  

- Prema podacima koje smo dobili zaprimljeno je 116 prijava koje imaju različit karakter. Imamo informacije da je u Odžaku došlo do zatvaranja jednog birališta u 16 sati, po prtijaqci jednog člana Tužilaštvo PK reagiralo i na to biralište je upućena policija. U Ugljeviku smo imali prekid na jednom biralištu, jedan birač je razbio glasačku kutiju koja je zamijenjena. U Novom Gradu u RS jutros je zbog incidenta glasanje prekinuto i nije nastavljeno. O tome ćemo se odrediti kasnije, ali pretpostavlja se da će izbori biti ponovljeni – pojasnio je Bakalar.

Dodao je da je odziv prema nepotpunim podacima (bez Brčkog i Višegrada, Doboja i Neuma) iznosio 47 posto na nivou BiH, u FBiH 46 posto, a u RS 51 posto.

Podsjećamo, prije četiri godine na Lokalnim izborima 2016. izlaznost u 19 sati iznosila je 53,88 posto svih birača. 

- Zaprimljena su 33 prigovora za kršenje izborne šutnje. Svi su u radu. Ukupno putem Coivd-19 timova glasalo preko 5.000 birača. Većina tih timova završila je svoj posao, imamo informaciju da je u općini Stari Grad došlo do nekih problema – istakao je Bakalar.

Na pitanje o Doboju, kazao je da je prigovori političkih subjekata stigli još jutros.

- Identičan prigovor je bio i u Zvorniku. Nije bio dozvoljen ulazak posmatrača na birališta. Po tom pitanju jedan politički subjekt je uputio žalbu i obje su u upućene na postupanje i obje su odbijene. U Zvorniku je normalizirana situacija, a što nije slučaj za Doboj. Bila je protstna šetnja i 60 posmatrača je bacilo svoje akreditacije – kazao je Bakalar.

 

Dnevni avaz

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: