Čokolada kao najstariji napitak poznat čovečanstvu.

 

Čokolada je, prema istraživanjima stručnjaka, u svom osnovnom, tečnom obliku, i bez slasti, korišćena još pre 3500 godina, u vreme drevne južne i latinoameričke kulture, na severu Centralne Amerike, u ostacima gradova Maja. Maje su pravile čokoladni napitak mešajući mrvljeno seme kakaa, vodu i ljute paprike, koji je korišćen uglavnom u religijskim ritualima, pa su ga nazivale „hranom bogova".

Poreklo reči čokolada ima više objašnjenja i sva su moguća ali ni jedno nije opšte prihvaćeno. Određeni istoričari tvrde da reč dolazi iz jezika Nahuatl kojim su govorili Asteci „chocolatl“ iz „xocolatl“ od reči „xococ“ što znači gorko i „latl“ što znači voda ili piće. Drugi kažu da reč vodi poreklo sa Jukatana iz Maja jezika „chokol“ što znači toplo i „atl“ što znači voda. Postoji i treća teorija koja kaže da reč čokolada takođe vodi poreklo iz jezika Nahuatl „chicolatl“ ili tučeno piće koja je dobijena od reči „chicoli“- štap za mlevenje ili tučenje.

Koliko je u to doba pridavana važnost zrnima kakaa, govori činjenica da je običan narod u doba Asteka ova zrna koristio kao novac. Kako se navodi u istorijskim spisima, osvajač Meksika, Španac Ernan Kortes, primetivši naviku astečkog cara Montezume da konzumira čokoladni napitak, odlučio je 1528. da čokoladu predstavi španskom kralju Karlu V. Nedugo zatim, Španija je držala monopol u proizvodnji čokolade za potrebe tadašnjeg evropskog tržišta. U to vreme čokolada dobija sasvim novi ukus, jer se u nju počela dodavati šećerna trska. Španski vojnici su prvi u Evropi počeli pripremati čokoladu, dodavali su joj šećer i cimet, ali su je i dalje pripremali kao piće. Kakao zrno ostaje i dalje sredstvo plaćanja u Španiji (200 malih kakao zrna vrede 1 španski real ili 4 centa).

1609. godine u Meksiku se pojavila se i prva knjiga potpuno posvećena čokaladi - „Libro en el cual se trata del chocolate“.

Prva prodavnica čokolade otvorena je u Londonu 1657. godine kao „kuća čokolade“ u kojoj se točio sve popularniji napitak.

Iva E.

Preuzeto:https://www.facebook.com/latinskispanskijezik/

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: