Čokoladne kuglice sa orasima

POTREBNO: (za cca 50 kuglica)

 • 200 g oraha
 • 200 g šećera
 • 200 g čokolade za kuhanje
 • 2 jaja
 • 50 g maslaca
 • 2 vanilin šećera

PRIPREMA:

 1. Prije svega razdvojiti bjelanjke i žumanjke. 
 2. Bjelanjke kratko ulupati pjenjačom, tek toliko da se stvori lagana pjenica. 
 3. Žumanjke staviti kuhati u vodu u koju treba dodati 1 vanilin šećer. Kuhati ih 5-6 minuta dok ne postanu tvrdi. Tada ih izvaditi iz vode, odstraniti eventualne opne koje su ostane od bjelanjka pa ih zgnječiti vilicom. 
 4. Maslac sobne temperature miksati sa 1 vanilin šećerom dok ne postane pjenast. Možete ovo raditi i kuhačom. Dodati maslacu zdrobljene kuhane žumanjce i dobro sve sjediniti. Na ovaj način dobili ste žutu kremu koja će ići u sredinu svake čokoladne kuglice. Kremu pospremiti na 10 minuta u zamrzivač. Tako ćete lakše napraviti male kuglice. Kada se krema malo skrutnula, brzo rukama raditi male kuglice, ne veće od zrna graška i slagati ih na pladanj. Kada ste ih sve napravili pospremiti ih opet u zamrzivač.
 5. Na tihoj vatrici otopiti čokoladu. Dok je još vruće dodati šećer i mljevene orahe pa dobro sve izmiješati. Sada je vrijeme da se dodaju izrađeni bjelanjci. Kada se bjelanjci stave u smjesu, vratiti na vatricu pa dobro sve izmiješati. Tako ćete postići da se i bjelanjci termički obrade! Nakon toga, masu pospremiti na hladno da se malo prohladi kako biste lakše radili kuglice.
 6. Od smeđe mase uzimati po 1 žličicu, rasporediti je u ruci u oblik malog diska, u sredinu staviti žutu kuglicu pa ju dobro zatvoriti sa svih strana. Kuglicu odmah uvaljati u kristal šećer.
 7. Sve napravljene kuglice od čokolade odložiti nepokrivene na hladno i suho mjesto da se prosuše par sati. Nakon toga možete ih pospremiti u posude sa poklopcem i čuvati tako do posluživanja.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: