Crna Gora od 30. jula uvodi NOVE MERE: Evo koje uslove će morati da ispune turisti!

Najavljeno je da će u noćnim klubovima, diskotekama i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove.

Nacionalna digitalna potvrda, po uzoru na EU digitalni covid sertifikat sadržaće sledeće podatke:

Da je osoba u celosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv korona virusa, zatim datum i vreme negativnog PCR testa (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata), dokaz da je osoba preležala infekciju odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se test koji nije stariji od 48 sati)

 

Kako doći do digitalne potvrde

 

Ovaj dokument će se izdavati kod bilo kog izabranog doktora, ili na bilo kom vakcinalnom punktu. Takođe, potvrdu mogu izdavati i sve ostale institucije zdravstvenog sistema. Sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš.

Kako se proverava digitalna potvrda

Uz lični dokument, dovoljno je prikazati QR kod. Kada se on skenira na ekranu će biti prikazano ime i prezime i datum rođenja, kao i takozvani „sistem semafora“ za sve četiri kategorije: vakcinalni status, PCR test, eventualno obolevanje i brzi antigenski test.

Napomenimo, postoji rešenje i za turiste koji poseduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda. Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će biti važeća sve dok borave u Crnoj Gori.

Izvor: telegraf.rs

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: