Crnoj Gori zbog virusa korona prijeti siromaštvo
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Prema podacima crnogorskog portala zaposli.me čak 60 odsto manje oglasa za novi posao nego u isto vrijeme prošle godine.

Višnja Gluščević iz tog portala kaže da se sredinom marta, sa prvim talasom pandemije, osjetio mali pad potražnje, ali već u maju i početkom juna, potražnja se polako se vraćala na prošlogodišnji nivo.

Međutim, napominje ona, pozitivan trend rasta oglasa ponovo je naglo stao od sredine juna, kada je došlo do novog talasa virusa koji cijeloj privredi, ali i regionu stvara probleme.

Grana djelatnosti koja je najviše pogođenae, prema riječima Vanje Gluščević - ugostiteljstvo.

- Ako bismo uzeli u obzir ugostiteljstvo kao djelatnost koja je najviše pogođena koronom, a jun i jul mjesec kada ugostitelji putem našeg portala već uveliko traže kadar za ljetnu sezonu , potražnja je smjanjena za čak 60 odsto u odnosu na isti period prošle godine - rekla je Gluščević.

S druge strane, u odnosu na prošlu godinu portal zaposli.me bilježi 50 odsto veću potražnju u oblasti prodaje. U odnosu na turizam, građevinarstvo ipak nije pretrpjelo velike posljedice korona krize.

- U oblasti građevine, prema našim podacima, potražnja je od sredine marta pa do danas bila za čak nekoliko procenata veća u odnosu na prošlu godinu - istakla je Gluščević.

Prema proceni svetske banke u Crnoj Gori, zbog pandemije korona virusa između devet i 20.000 građana moglo bi da padne u siromaštvo, a ako kriza potraje efekat bi mogao da bude i još gori.

Pandemija korona virusa ostavila je mnoge ljude bez posla. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, ukupan broj nezaposlenih u Crnoj Gori zaključno sa 30. junom je 41,890 što čini 18,6 odsto.

(ATV)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano