CRVENA TEČNOST U SIROVOM MESU NIJE KRV! Skoro uvek se nalazi u pakovanju, a stručnjaci su objasnili šta je u pitanju

Crvena tečnost u sirovom mesu nije krvi, iako to mnogi misle - evo šta je u pitanju!

Sigurno ste primetili, bilo u frižiderima prodavnica ili kada ste kupili meso, da se oko njega nalazi crvena tečnost. Logična misao bi bila da je to krv, ali nije. 

Crvena tečnost koja se nalazi u siorom mesu je zapravo mešavine vode i mioglobina, proteina koji dovodi kiseonik do svih ćelija mišića. Tokom prerađivanja hrane većina krvi se odstrani od sirovog mesa za prodaju, ali u mišićnim ćelijama se zadržava protein, od kojeg zavisi i boja mesa.

Šta je mioglobin

Mioglobin je protein koji se vezuje za gvožđe i kiseonik, a koji se nalazi u srčanim i skeletnim mišićima većine kičmenjaka i skoro svih sisara, uključujući krave, svinje, ovce... 

Kada se meso zamrzne, voda koja se prirodno nalazi u njemu pretvara se u kristale leda, a kada se promeni stanje materije, voda se širi i razvija šiljaste ivice, koji seku mišićne ćelije. 

Nakon što se kristali leda otope, voda ističe iz mesa sa malo mioglobina iz mišića, a obzirom na to da se vezuje za kiseonik i gvožđe, mioglobin sa sobom donosi crvenu boju koja nam liči na krv. To takođe objašnjava zašto deluje kao da se odresci sklupljaju dok se kuvaju jer proteini gube svoju sposobnost da zadržavaju vodu i više vode ističe iz mioglobina. 

(MONDO)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: