DA LI SE MILU SPREMA OPOZIV: Usvojen Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povredio Ustav!

Poslanici Skupštine Crne Gore danas su sa 41 glas za i 36 protiv usvojili Predlog za pokretanje postupka da li je predsednik Crne Gore povredio ustav. Takođe usvojeni su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sportu, kao i Predlog zakona o unutrašnjim poslovima.

Odluku o tome da li je predsednik podvredio Ustav ili ne, donosi Ustavni sud. Ako Ustavni sud proceni da je predsednik povredio Ustav, Skupština nakon toga sa 41 glasom poslanika može da donese odluku o njegovom razrešenju. Vladajuća koalicija ima 41 poslanika od ukupno 81 u parlamentu.

 

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić najavio je da će Predlog uputiti Ustavnom sudu. Poslanici vlasti su tokom rasprave o Predlogu ocenili da je jasno da je Milo Đukanović prekršio najviši pravni akt, dok su iz opozicije tu inicijativu nazvali politikantskim pamfletom.

Predlog je inicirala Socijalistička narodna partija (SNP), a povod je bila izjava Đukanovića od 28. avgusta kada je rekao da će doći na protest na Cetinje ako se ne odustane od ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u tom gradu.

”Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države”, kazao je tada Đukanović.

Ustoličenje je održano 5. septembra, a prethodili su mu protesti dijela građana, blokade puteva prema Cetinju. Policija je demonstrante rastjerala suzavcem, a mitropolit je, sa srpskim patrijarhom Porfirijem, helikopterom Vojske Crne Gore došao na Cetinje i ceremonija ustoličenja je održana u Cetinjskom manastiru.

Đukanović je došao na protest 4. septembra, prošetao ulicama Cetinja i do kasno u noć sedeo u Gradskoj kafani sa funkcionerima DPS i dela opozicionih partija, biznismenima, simpatizerima...

U Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik povredio Ustav, navodi se da je ovakvim postupanjem Đukanović grubo povredio član 14 Ustava koji propisuje da su “verske zajednice odvojene od države, kao i da su verske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova”.

Navedeno je i da je Đukanović prekršio član 161 Krivičnog zakonika “organizujući i pozivajući na sprečavanje verskog obreda, što je operativno u delo sprovodio njegov savetnik za bezbednost Veselin Veljović”.

Javnosti još nije dostupna informacija da li će Veljović odgovarati ili je oslobođen sumnje da je predvodio demonstrante u probijanju policijskog kordona na Cetinju uoči ustoličenja.

Kurir.rs/Vijesti.me

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: