Da li se romantika vratila na King Power?

Za sve nas koji pratimo fudbal 2015. godina je bila posebna. Bez obzira da li smo podržavali Leicester City ili smo bili simpatizeri nekog drugog fudbalskog kluba, niko nije mogao da ne zadrhti i ne osjeti ponos na herojski pohod romantičara sa "King Power" stadiona. Predvodjeni velikim fudbalskim magom Claudom Ranierijem, za koga su mnogi tvrdili da na tom mjestu uopšte ne treba biti i da će Lisice teško da zadrži i u eliti, fudbaleri iz provincije su krenuli u nemogući pohod.

Izuzetno težak pohod. Trebalo je pobjediti mnoge velikane, ekipe sa mnogo većim budžetima i mnogo više novca nego što je Leicester imao na raspolaganju za sva svoja ulaganja. Bila je to ekipa prosječnih igrača, ekipa bez ijednog "velikog" imena. Ekipa malih, a tako velikih igrača. Ekipa heroja. Te sezone je bljesnuo Jamie Vardy. Najveći heroj i čovjek koji je bio obični radnik, običan komšija kog svakodnevno vidjate u svom kraju. Čovjek koji je u ovom turbulentnom vremenu uzdrmao temelje u modernom sportu. Zajedno sa svojim ratnicama nikada na travnatom tepihu nije padao. I kada su gubili, nisu izlazili pognute glave. I tada su izlazili sa terena junačkog srca.

Znali su da je sutra novi dan. Nova šansa. Njihova ljubav prema sportu je bila previše jaka da bi im iko oduzeo njihov krajnji cilj. I tako, nakon beskonačnih kola, nakon uspona i bola dobili su najveću nagradu. Tog dana kada je Chelsea remizirao sa Totenhamom, direktnim konkurentom Leicestera, sreći igrača Leicestera i stanovnicima ovog malenog grada nije bilo kraja. Postali su besmrtni. Postali su šampioni Engleske.

 

Danas, nakon internacionalne pauze kao i te 2015. Leicester je opet prvi na tabeli. Opet je Totenham drugi. Naravno, nije to više ista ekipa Lisica kao u godini u kojoj su bili prvaci ali tu su neki novi klinci, ali tu je i dalje Jamie Vardy. Sa istom onom željom i istim damarom. Sa istom romantikom.

Mi smo tu Jamie. Čekamo. Dokaži nam još jednom šta znači ljubav prema sportu i još jendom promjeni tok istorije u fudbalu. Mi smo tu i čekamo da još jednom romantika podigne trofej. Do tad, nastavi istim putem. Lisice vjeruju u tebe. Mi vjerujemo u tebe.

DJ.J.

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: