Da li ste ikada videli providnu ribu?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Priroda nas neprestano iznenađuje s rijetkim i vrlo velikimzanimljive biljke i životinje. Među nevjerojatnim i neobičnim predstavnicima faune su mnogi stanovnici rezervoara. Jedan od njih je prozirna riba. Ovo je jedna od rijetkih vrsta koja daleko od svih zna.

Pomorsko "staklo"

Da bi preživjeli, ribe su prisiljeneonesvijestio. Trake i mjesta na perajama i tijelu, različitim bojama ljestvica, kao i nizom izraslina, pomažu im da se stapaju sa pozadinom koja ih okružuje. Ali postoji jedan vrlo ekstravagantan i najlakši način da postane neupadljiv u vodi. Ona postaje prozirna, kao da je otopljena u prirodnom elementu. Da biste izgubili boju morske životinje dovoljno da izgube reflektirajuću površinu, na primjer, ljuske ogledala.

 

salpa maggiore transparentna riba

 

Uostalom, poznata je činjenicastaklo spušteno u vodu gotovo je neprimjetno ljudskom oku. Ovakav način maskiranja odabran je za sebe i najrazličitije ribe koje žive u morima iu svježim rezervoarima. Štoviše, ove vrste često nemaju međusobno srodstvo. "Staklo" riba također se nalazi među akvarijem.

Novozelandsko čudo

Ribar Stuart Fraser u blizini poluotokaKarikari je naišao na neobičan stvor. Isprva je uzeo za zgužvani vrećicu celofana koji je polako kliznuo duž površine vode. Samo gledajući bliže, Stuart je shvatio da je riječ o živom organizmu. Do tog vremena ribar nije vidio ništa takve vrste u morskim vodama i isprva se nije usuđivao uzeti životinju u svoje ruke.

 

prozirna riba

 

Međutim, ljudska radoznalost je imala bolju ulogustrahom. Iz vode su izvukli vrlo čudnu i potpuno prozirnu ribu. Njezino tijelo bilo je prekriveno nesigurnim žilavim ljuskama. Zato je prozirna riba bila više poput meduze. Nevjerojatna životinja morske vode gotovo je nevidljiva i svi unutarnji organi, osim jedne male oblike suza, crvene boje. Fraser je snimio nekoliko snimaka nevjerojatne ribe i pustilo ga da se vrati natrag u rodni element.

Nova vrsta stanovnika rezervoara?

Slike o čudesnom stvorenju Stuart Fraserpokazao je Paul Casta, koji drži mjesto ravnatelja Nacionalnog morskog akvarija. Nakon proučavanja fotografija, utvrdio je da je to stvorenje samo Salpa Maggiore - prozirna riba. Ova vrsta slična je meduza, ali ipak ima blisku vezu s morskim kralješnjaka.

Salpa Maggiore - prozirna riba (vidi fotografijenastavku). Međutim, ona ima srce i škrge. Osim toga, unutar ove ribe postoje posebni filteri. Oni prolaze vodu kroz svoje tijelo, prikupljaju hranu u obliku fitoplanktona i algi.

 

salpa maggiore transparentna riba fotografija

 

Salpa Maggiore - prozirna riba koja putujevelike grupe. Posebnost ove vrste je da pojedinci ovog stvorenja nemaju seks. Oni su u mogućnosti samostalno proizvesti potomstvo, stvarajući masovne plićake.

Salpa Maggiore - prozirna riba (fotopotvrđuje njezin neobičan izgled) i izgleda kao stvorenje iz horor filma. Međutim, ne treba se bojati. Ovo je apsolutno bezopasno stvorenje koje se hrani plangtonom. Prozirno tijelo je samo prerušen, koji može zaštititi ribu od napada morskih grabežljivaca, koji kao da žive u površinskim slojevima vode.

Salpa Maggiore podaci o ribi vrlo su prikupljenimalo. Znanstvenici ga pripisuju jednoj od podvrsta soli, s oko tridesetak vrsta. Osim toga, poznato je da ti morski beskralježnjaci radije žive u hladnim vodama Južnog oceana.

Prozirna riba Salpa Maggiore imau obliku bačve. Pomiče se kroz vodu pumpanjem tekućine kroz svoje tijelo. Tijelo žele ribe prekriveno je prozirnim ljestvicama kroz koje su vidljivi prstenasti mišići i crijeva. Na površini neobičnog bića možete vidjeti dvije rupe sifona. Jedan od njih je usmeni, što dovodi do golemog grla, a drugi je cloacal. Rupice sifona nalaze se na suprotnim krajevima prozirnog tijela ribe. Na trbušnoj strani mora životinja je srce.

Nevjerojatan stanovnik Baikalovih voda

Neobična stvorenja nalaze se ne samo u morimai oceane. Na primjer, u Baikalu je prozirna riba. Ova životinja nema plivački mjehur i vage. Osim toga, trideset pet posto njegovog tijela je masnoće. Takva riba živi u velikoj dubini Baikal jezera. Njezine su osobe živopisne.

Kako se zove prozirna riba iz Bajkala? Golomyanka. Ovo ime potječe od ruske riječi "holomen", što znači "otvoreno more". To iznenađujuće točno prenosi postojeća obilježja etiologije ove vrste riba.

Golomyanka ima rafinirane kosti lubanje. Osobito je razvijena leđna, prsna i analna peraja. Golomyanki vrlo plodan. Jedna osoba može proizvesti gotovo dvije tisuće mlađi. Razmnožavanje se događa gynogenezom, koja je karakteristična samo za ovu vrstu.

 

prozirno ime ribe

 

Transparentna riba iz Bajkala može izdržati ogroman pritisak jednak stotinu dvadeset pet barova. Samo zbog toga je njegovo prebivalište dno ovog dubokog rezervoara.

Jedite ribu pasivnom metodom. Golomyankas doslovno lebde u vodi sa svojim prsnim perajama. Istovremeno, njihova usta su stalno otvorena i mogu odmah uhvatiti prolaznu hranu u obliku donjih amfipoda, epikura i makro-tektusa i druge hrane.

Vjeruje se da je golomyanka masnoća korištena udrevna vremena kao svjetiljka. Ova transparentna riba imala je važnu ulogu u kineskoj i mongolskoj medicini. Tijekom rata uhvaćena je kako bi ozdravila ranjene vojnike.

Prozirni Redfish

U staklu se nalaze i "staklene" ribepoznate vrste. Oni su također među predstavnicima obitelji smuđ. Ambassidae je jedna od podvrsta ove ribe, inače nazvana staklena azijska. Te vodene kralježnjake karakterizira visoki i kratki torzo, donekle zadebljani sa strane. U području vrata imaju određenu konkavnost. Prozirna tkiva ovih riba omogućuju vam da vidite kostur, kao i sjajni film koji pokriva škrge i unutarnje organe.

 

transparentne ribe iz Bajkala

 

Duge kosite na neparnim perajama imajuprozirna riba, čije je ime stakleni anđeo. Predstavnici ove obitelji nemaju skale na tijelu. Međutim, najekstravagantniji izgled ima veliki smuđ. Iznad glave ove ribe visi veliki diskoidni rast, nalik na grbu.

Akvarijske ribe

Najčešće za kuću dobivamo ParambassisRanga. Ovo je indijski stakleni smuđ. Ova riba je dobila neopravdani ugled zbog nelagodnosti i hirovitosti u sadržaju. To je mišljenje nastalo pod pretpostavkom da ona želi živjeti u bočatim vodama. Naravno, neki članovi ove obitelji zapravo žive u morima. Međutim, indijski stakleni grgeč stanovnik je niskog protoka slatkovodnih tijela. Ova riba preferira malo kisele i meke vode. Pod takvim uvjetima lako će se ukorijeniti u akvariju i neće dati vlasniku nepotrebne neprilike.

Međutim, vrijedi imati na umu to stakloIndijski grupari vole jesti prirodnu hranu i odbijaju žitarice. Osim toga, držati u kući akvarij poželjno jato od deset ili više riba. Činjenica je da usamljeni pojedinci ili žive u malim grupama postaju vrlo strašljivi i potlačeni. Osim toga, njihov apetit se pogoršava.

Staklena soma

Ovo je još jedna prozirna riba za akvarij. Unatoč imenu, nemoguće ga je prepoznati kao bliskog rođaka somova koji žive u našim vodama. Tijelo tih riba je stisnuto sa strane, a ne okomito. To je zato što azijska staklena soma ne leži na dnu. Aktivno se kreću u vodi i žive u jatima. Prozirna tkiva tijela omogućuju vam da vidite vlakna rebara i tanku kralježnicu tih nevjerojatnih riba. Na prvi pogled, čini se da abdominalna šupljina s unutarnjim organima tih pojedinaca uopće nije prisutna. Međutim, to nije slučaj. Svi su premješteni u glavu i izgledaju kao nastavak škrga.

 

kako se zove prozirna riba

 

Staklena soma može biti ne samo azijska. Tu je i afričke vrste tih riba, koje pripadaju obitelji shilbovyh. Izvana, oni imaju nevjerojatnu sličnost s azijskim imenjačima. Međutim, oni nisu toliko prozirni i odlikuju se uzdužnim crnim prugama koje se protežu duž strana tijela. Druga karakteristika ove obitelji je izrazito razvijena masna peraja, kao i četiri, a ne dva para antena na glavi.

Transparentne tetras

Ukrasite domaći akvarij i male ribeObitelj Characidae. Njihov trup je obojen samo malom paletom boja. U pravilu, to su samo pojedinačna pigmentirana područja koja su jedva primjetna na izblijedjeloj pozadini tijela. Takve mrlje su jedinstveni identifikacijski znakovi. Bljeskaju samo u onim trenucima kada ih svjetlo pogodi pod određenim kutom. Ta iznenadna mjesta, igrajući se sa svim duginim bojama, izgledaju sjajno u blago zamračenom akvariju. Međutim, u ovoj obitelji postoje apsolutno transparentne ribe. U torzu možete vidjeti samo mjehur za plivanje. Ipak, ova riba ima ukras. Prikazana je crvenom bojom u podnožju repa i tankom trakom zelenkaste boje, izdužena duž tijela. Lako je držati takvu ribu čak i za početnike, jer je nezahtjevna za akvarijske uvjete.

Charax Conde

To je relativno velika riba što bliže idealnom "staklu". Njezino visoko tijelo u obliku dijamanta ima blago zlatnu nijansu.

 

prozirna riba za akvarij

 

Transparentnost ove ribe se uopće ne koristiza kamuflažu od neprijatelja. Činjenica je da je sam harax grabežljivac. Da bi čekala na plijen kako prolazi, ova riba može provesti duge sate u zasjedi. Prozirno tijelo čini ga nevidljivim u vodi. U isto vrijeme, harax visi apsolutno nepomično u šikarama vodene vegetacije glave.

Ridleyevu redovitu istelu

Na analnim i leđnim perajima ove ribepostoje mrlje žute i crne boje. Rep ima crvenkastu nijansu. No, unatoč ovoj boji, još uvijek je klasificirana kao prozirna riba. "Staklo" je njezino tijelo. Samo u trbušnoj šupljini možete vidjeti želudac i crijeva riba, kao i škrge, smještene iza pokrivača škrga.Priroda nas neprestano iznenađuje s rijetkim i vrlo velikimzanimljive biljke i životinje. Među nevjerojatnim i neobičnim predstavnicima faune su mnogi stanovnici rezervoara. Jedan od njih je prozirna riba. Ovo je jedna od rijetkih vrsta koja daleko od svih zna.

izvor: hr.fehrplay

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano