Dačić o dijalogu Beograda i Prištine: Mislili su da je sve rešeno! Dve stvari smo uradili POGREŠNO
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Šef srpske diplomatije ponovio je da Albanci čekaju američke izbore i potencijalni Trampov odlazak sa mesta predsednika.

Dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi, istakao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da je očigledno da postoji želja međunarodne zajednice da se pregovori ubrzaju, kao što je očigledno i da postoji manjak ideja koji bi kompromis mogao biti postignut.

Dačić je kazao da ono što predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on misle o tome, to i rade, kao i da se već osam godina svakodnevno bore za tu temu.

- Dijalog mora da se nastavi. Mi smo dve stvari uradili pogrešno, jedno je obraćanje Međunarodnom sudu pravde u Hagu za mišljenje što sada koriste kao alibi da je već sve rešeno, a druga stvar je to što su Boris Tadić i Vuk Jeremić u dogovoru sa Ketrin Ešton odlučili da se dijalog prenese u Brisel - naveo je šef srpske diplomatije.

Brisel će nastaviti da oblikuje ovaj dijalog, dodaje Dačić, ali ističe da šta god da se desi i dogovori Savet bezbednosti UN će morati da verifikuje.

- Očito je da postoji želja da se ubrzaju pregovori, ali isto tako postoji i manjak ideja koji bi to bio kompromis. Za nas je velika stvar što je pokrenuto to pitanje, a mislili su da je stvar rešena. Mi smo uspeli da promenimo situaciju", kazao je Dačić.

Podsetio je da je u tom smislu 18 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, kao i da samoproglašeno tzv. Kosovo nije ušlo u Unesko i Interpol. Lažna država danas ima svega 92 glasa u UN od 193, kaže Dačić i ističe da više nije za njih sigurno kao što misle. Kako naglašava šef srpske diplomatije, dinamika i uspeh dijaloga će zavisiti od toga koliko su Albanci spremni da prihvate kompromis.

Navodi da se ideje o kojima je Beograd govorio nisu razmatrane, kao i da su za deo međunarodne zajednice te ideje neprihvatljive, kao što je na primer razgraničenje.

- Oni se vode politikom da nema promene granice, a sa priznavanjem nezavisnosti mogu da se menjaju granice Srbije - ironično je primetio Dačić.

Kako navodi, Albanci traže da Beograd prestane sa kampanjom povlačenja priznanja, a oni se istovremeno i dalje zalažu za učlanjanje u međunarodne zajednice.

- Važno je da Srbija u svakom pogledu nastavi ovakvu politiku koju vodi, gde smo otvoreni za dijalog i kompromis, ali ako neće mi nastavljamo sa odbranom naših nacionalnih i državnih interesa. SNS i SPS, odnosno naša koalicija, odnosno Vučić i ja imamo jasan stav i to je važno za ovo pitanje, kao i za druga pitanja što je važno da postoji politička stabilnost u Srbiji, a ona će zavisiti i od rezultata izbora - ispričao je Dačić.

Ne može se očekivati da se ta tema završi kao što se pojavljuje u određenim medijima do neklih događaja u inostranstvu, kao što su izbori u SAD, kazao je Dačić. Ponovio je da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa promenila pristup temi Kosova i naveo da zbog toga Albanci na Kosovu i Metohiji sada u toj administraciji vide neprijatelja.

Napomenuo je da Trampova administracija nije promenila stav generalno, ali dodaje da ipak dozvoljavaju mogućnost da se pregovara i razgovara.

- Ranije je to pitanje bilo rešeno, uloga Trampove administracije i Ričarda Grenela je pozitivna, vrši pritisak i na Albance i na nas i mi pozitivno ocenjujemo njihovo angažovanje - kazao je Dačić.

S obzirom da su u SAD izbori do kraja godine, kako smatra Dačić, Albanci računaju da će doći do promene i da će se vratiti Bajden kojem je i spomenik podignut u Prištini. Dačić ističe da su za podsticanje dijaloga, pored SAD, zainteresovane i Francuska i Nemačka ali, smatra, da one manje shvataju da takav pritisak treba više usmeravati ka Prištini.

Tu su i Kina i Rusija, napominje Dačić i dodaje da one nisu uključene u dijalog, ali su spremne da učestvuju, a u svakom slučaju će morati da učestvuju kada se bude odlučivalo u Ujedninjenim nacijama.

IZVOR: SRBIJA DANAS

Ivica Dačić

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano