DAN ROĐENJA MU ODREDIO SUDBINU: Detalji života čoveka koji je živeo po jevanđelju i zašto ga je narod toliko voleo
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Kad se čovek rodi, celi svet se raduje, a samo on plače, treba živjeti tako da, kad umre, celi svet plače, a samo on se raduje.

Rođen je na današnji dan 11. septembra 1914. godine kao Gojko Stojčević u selu Kućancima, u srezu Donji Miholjac u Slavoniji, u tadašnjoj Austrougarskoj, a sadašnjoj Hrvatskoj. 

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Usekovanje glave Svetoga Jovana Krstitelja. Dan kada je Krstitelj stradao provodi se u molitvi, uzdržavanju i strogom postu. Na današnjoi dan, ovaj veliki praznik, pre 106 godina rođen je i srpski patrijarh Pavle. 

U savremenom dobu, kada su neke druge vrednosti na ceni, u vreme materijalnog, jedan čovek uspeo je da pokaže i dokaže svetu, a pre svega svom narodu, da tako ne treba živeti. Čovek koji je živeo ono što je propovedao, iskren u svojoj molitvi, predan svom zaveštanju, istrajan u svojoj nameri - pokazati narodu način na koji vredi boriti se, stvarati, raditi i živeti.

 
 

Patrijarh Pavle bio je čovek koga su poštovali svi. Mnoštvo je priča koje su se ispredale u srpskom narodu, a i šire. Od toga da nije dozvoljavao ni deci, ni starijima da mu ustaju i ustupe mesto kada bi se vozio tramvajem, da je znao obućarski zanat te mu je tako draže bilo da okrpi stare cipele, nego da kupuje nove.

Čovek koji ljude nije delio ni po čemu, kome su svi bili jednaki. Čovek koji je stavljao znak jednakosti između seljaka sa njive i nekog bogataša, doživeo je još za vreme života da stekne neverovatnu popularnost, da ga narod voli, divi mu se, poštuje i ceni ga - patrijarh Pavle.

Život ga od rođenja nije "mazio". Imao je brata Dušana.

Otac mu je kad je Gojko bio veoma mali otišao u Sjedinjene Američke Države da radi, tamo je dobio tuberkulozu, te se vratio "kući da umre". Majka mu se onda preudala, rodila tri ćerke, a umrla je na porođaju donoseći na svet svoje najmlađe dete.

Patrijarh Pavle u Beograd dolazi 1936. godine. Tu ga zatiče i Drugi svetski rat. Nekoliko puta je menjao adrese stanovanja. Upisuje Bogoslovski fakultet. Tu je vanredno završio i više razrede Šeste beogradske gimnazije, te je onda upisao i Medicinski fakultet, ali tu dolazi do druge godine, dok Bogoslovski fakultet završava.

Patrijarh Pavle je u periodu od 1990. do 2009. godine bio vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, 44. po redu. Njegovo puno ime i titula glasili su Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle. 

Bio je patrijarh u veoma teška vremena po celokupan srpski narod. Smirenošću, smernošću, duhovnošću i velikim delima uspeo je da srpski narod okrene ka veri i koliko-toliko stvori bolje društvo.

Izdvajamo za vas nekoliko citata patrijarha Pavla nad kojima svako od nas treba da se zamisli i razmisli.

1. Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.

2. Pozvani smo da činimo saglasno svome zvanju, onoliko koliko možemo i koliko nam je Bog dao. Ni manje, ni više, a ono što mi ne uspemo da učinimo, to ostaje da učini Gospodin i nadopuni naše nedostatke.

3. Čovek ne može birati vreme u kojem će se roditi i živeti. Od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kojem narodu i od kojih roditelja.

4. Nama je bolje da nestanemo kao ljudi, nego da opstanemo, biološki da preživimo kao zločinci i neljudi.

5. Naša je obaveza da pomažemo bližnjem u nevolji, ali ne čineći pri tom nikakvo nasilje, jer svako je slobodan da izabere da li će da krene putem spasenja.

6. Smirenost je dakle, braćo i sestre, majka sviju evanđelskih vrlina, jer se Bog gordima protivi, a smirenim daje blagoslov.

7. Prava vernost je ona koja je razumna, evanđelska, kao ova koju je pokazao Spasitelj.

8. Mnoge majke, koje nisu želele da imaju više od jednog deteta, danas čupaju kose i gorko ridaju nad izgubljenim sinovima, u ovim ratnim sukobima, proklinjući često Boga i ljude, ali pri tom zaboravljajući da optuže sebe što nisu rodile još dece da im ostanu kao uteha.

9. Kada je sujeta prisutna onda dolazi do gordosti, svađe. Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana.

I možda i najpoznatiji citat patrijarha Pavla: "Kad se čovek rodi, celi svet se raduje, a samo on plače. Treba živjeti tako da, kad umre, celi svet plače, a samo on se raduje".

Kada je umro, 15. novembra 2009. godine, patrijarha Pavla je na večni počinak ispratilo nekoliko stotina hiljada ljudi. 

извор: србија данас

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano