Danas Mratindan: Jedan običaj donosi blagostanje za cijelu porodicu

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas, 24. novembra, slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu praznik se naziva Mratindan

Stefan Dečanski, bio je sin Milutina i otac cara Dušana, a smatra se za jednu od najtragičnijih ličnosti u lozi Nemanjića.

Kao mlad čovjek osljepljen je, vjerovatno po naređenju oca, i poslat u zatvor u Carigradu.

Prema crkvenom učenju, poslije pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu koji je odmah potom iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najljepših građevina vizantijske umjetnosti i srednjovjekovne arhitekture na našem tlu.

Nastavio je širenje Srbije na račun Vizantije i stvorio od nje najmoćniju silu na Balkanskom poluostrvu. Zbacio ga je s prestola sin Dušan.

Darovao je i veliku ikonu Bazilici Svetog Nikole u Bariju. Kao žrtva dvorskih spletki, najvjerovatnije ubijen sinovljevom rukom, 1336. godine.

Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan. Ime je dobila po Svetom Martinu koji se nekada proslavljao na ovaj dan.

Prema vjerovanju, Mrata u ove dane saziva sve vukove i određuje im gdje će i koliko ovaca pojesti. On gleda koliko ko radi, a onda veća s vukovima i usmjeri ih čije ovce da podave.

Vjeruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.

Crkvenom odlukom na ovaj dan premještena je slava posvećena srpskom kralju. Zavjetni je dan svih koji boluju od očnih bolesti. Smatra se i zaštitnikom vukova. U narodu se i danas čuje izreka: “Sveti Mrata, snijeg na vrata”, kojom je označen početak hladnog i sniježnog perioda godine.

Prema vjerovanjima u pojedinim delovima Srbije, ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje, ali ako se ponaša razmaženo i negoduje, godina će biti loša.

izvor: bl portal

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: