DANAS NE GRDITE I NE VIČITE NA DECU: Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavlja Ćirilovdan!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavlja Ćirilovdan- praznik Svetih mučenika Kirika i Julite, sina i majke koji su stradali u velikim progonima hrišćana za vreme cara Dioklecijana. Reč je o ranohrišćanskim mučenicima za čije poštovanje je vezan veliki broj narodnih običaja i verovanja.

Prema predanju, Sveta Julita je bila plemićkog roda, ali je rano ostala udovica, sama sa svojim novorođenim sinom Kirikom. Kako je i sama bila hrišćanka, i dete je odmah krstila i od malena ga učila veri.

Kada je car Dioklecijan naredio progon hrišćana, Julita i Kirik su uhvaćeni i izvedeni pred sudiju. Kako majka nije želela da se odrekne svoje vere, sudija joj, kaže priča, uze dete i poče ga milovati. No, Kirik povika: “Ja sam hrišćanin, pusti me materi!” i poče rukama da grebe sudiju i otima se. Sudija se rasrdi i tresne Kirika o zemlju, a dete se skotrlja niz stepenice i umre. Posle mnogih muka i Julita je ubijena 304. godine.

Jedan deo moštiju svetih mučenika Kirika i Julite nalaze se u Ohridu u crkvi Svete Bogorodice Bolničke. Svetim mučenicima Kiriku i Juliti posvećen je manastir Svetih Kirika i Julite, poznat u narodu i kao manastir Sveti Ćirik. Nalazi se u blizini sela Smilovci kod Dimitrovgrada u eparhiji niškoj. Manastir je 1984. proglašen za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture Republike Srbije.

Čitava sela i porodice danas u Srbiji slave Svetog Kirika i njegovu majku Julitu. Veruje se da Sveti Kirik/Ćiril štiti od kožnih bolesti, pa se ovog dana svi koji imaju zdravstvenih problema za kožom kupaju na izvorima i rekama.

Slično, postoji priča da ovaj svetac ima vlast nad sunčevim zracima i leči. U nekim seoskim krajevima Srbije i danas postoji običaj sklanjanja strašila sa njiva, jer danas nisu potrebna. Veruje se da Sveti Ćiril štiti od ptica grabljivica.

Kako je ovo, pre svega praznik ljubavi majke i deteta, žene na današnji dan treba da izbegavaju da grde i viču na decu, jer će veruje se, u protivnom biti bolesna preko godine. Ovog drevnog “pravila” pridržavaju se i ostali ukućani, pa je danas praznik kome se mališani naročito raduju, jer će im se ispunjavati svaka želja.

Zato, drage majke, provedite ovaj dan sa svojim mališanima. Prošetajte sa njima, igrajte se i volite ih – svi ćete biti srećniji!

Kurir.rs

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: