Danas se slavi MITROVDAN: Šta bi trebalo da obavezno imate u kući ukoliko slavite, a NISTE STIGLI DA ODETE U CRKVU?

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen svetom velikomučeniku Dimitriju. U narodu se današnji dan slavi kao Mitrovda.

Mitrovdan je jedna od većih slava, a mnogi vernici koji danas ne slave obično ispoštuju običaje za današnji dan.

Uoči Mitrovdana običaj nalaže da treba svako da bude u svojoj kući, jer se smatra da ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će se preko cele godine biti po tuđim kućama.

Ukoliko slavite današnju slavu, a niste stigli da odete u crkvu i tamo presečete kolač to možete da uradite i kod kuće u krugu porodice. Šta bi trebalo obavezno da pripremite za slavu ukoliko danas slavite:

Slavski kolač

Slavski kolač, odnosno pogača simbol je tela Isusa Hrista, a vino kojim se on preliva predstavlja krv koja je potekla iz njegovih rana. Tradicija kaže da dan pre slave domaćica treba da umesi slavski kolač od čistog pšeničnog brašna. U smesu bi trebalo da se doda malo osvećene vodice.

Slavsko žito

Žito se prinosi u čast svetitelja koji se slavi za zdravlje i napredak doma i svih ukućana i ono se sprema uoči slave. NJime se najpre posluži domaćin i svi ukućani, a potom i svi gosti. Činija sa žitom stavlja se na poslužavnik i obično ga služi domaćica. Ona prinese žito gostu, koji ustane, prekrsti se i posluži se.

Slavska sveća

Sveća se ukrašava i pali se na dan slave. Na kraju dana, domaćin se prekrsti, uzme čašu sa vinom, umoči prste u nju i ugasi sveću.

magazin.novosti.rs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: