DANAS SLAVIMO MITROVDAN! Dan hajdučkog rastanka - iz jednog razloga nipošto NE IZLAZITE IZ KUĆE

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas Dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Narodno verovanje kaže da uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, i to je običaj koji se najčešći vezuje za ovaj praznik. Ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak i doba godine kada počinje zima.

Svetac koga kao krsnu slavu slave mnoge srpske porodice, rodio se u grčkom gradu Solunu od blagorodnih i blagočestivih roditelja, koji dugo nisu mogli da imaju decu. U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće jer ko tada ne bude u svom domu, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama. Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

Mitrovdan je posvećen antičkom komandantu Soluna iz trećeg veka, mučenom i pogubljenom zbog širenja hrišćanstva.

Komandant Dimitrije nije prezao ni od cara

Praznik je posvećen antičkom komandantu Soluna koji je nastradao zbog širenja hrišćanstva.

Sveti Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku naše ere za vreme cara Maksimilijana. Bio je dete blagorodnih i blagočestivih roditelja koji dugo nisu mogli da imaju poroda.

Ignorisao je carevo naređenje da progoni hrišćane i javno je propovedao hrišćanstvo. Kad je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da Dimitrija bace u tamnicu, gde je potom mučen i pogubljen.

Solunski hrišćani tajno su ga sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva, a Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna. Prema predanju Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom pa je vremenom nazvan Mirotočivi.

I danas se veruje u lekovitost njegovih moštiju.

Crkveni spisi navode da je sveti Dimitrije u mnogim situacijama bdeo nad svojim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća.

IZVOR: SRBIJA DANAS

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: