Danas suđenje policajcu optuženom za ubistvo Floyda: Ima priliku priznati da je kriv
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Floydova smrt izazvala je valove protesta širom Sjedinjenih Američkih Država. Od 6. juna u najmanje 700 gradova SAD-a održane su demonstracije u znak borbe protiv rasizma i brutalnog ophođenja policije prema Afroamerikancima. 


Chauvin je 18 godina radio u policijskim snagama Minneapolisa. Tokom njegove karijere protiv njega je podneseno nekoliko prijava. Nisu poznati detalji ovih pritužbi, osim kako su samo dvije od njih rezultirale disciplinskom mjerom. 

On je prvobitno optužen za ubistvo trećeg stepena prema kojem je smrt nastupila "bez namjere", ali uzrokovana je "počinjenjem djela izrazito opasnog za druge". 

Glavni tužitelj u Minnesoti Keith Ellison nadogradio je optužnicu navodeći da je Chauvin počinio nenamjerno ubistvo drugog stepena upotrebom sile ili nasilja. 

Chauvin se također tereti za ubistvo drugog stepena koje se dešava kada neko "stvora nerazuman rizik i svjesno preuzima šanse da nanese smrt ili druge tjelesne povrede drugome".

Svaka od ovih optužbi donosi različite kazne. Najteža optužba, ona za ubistvo drugog stepena, donosi maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina. Ubistvo trećeg stepena kažnjava se zatvorom do 25 godina zatvora, novčanom kaznom od 40.000 američkih dolara ili oboje.

Na današnjem suđenju službeno će biti objavljene sve optužbe protiv Chauvina. On će dobiti priliku da prizna krivicu, iako se očekuje da će odbaciti optužbe. Nakon toga će biti zakazano novo saslušanje u roku od 14 dana, dok bi kroz 28 dana sud trebao odlučiti ima li dovoljno dokaza da se Chauvinu sudi za djela koja mu se stavljaju na teret. 

Chauvin se trenutno nalazi u pritvoru, a jamčevina za njega iznosi milion dolara.

 

Izvor: Klix. ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano