Dečak Petar ima autizam, smeje se i raduje samo kad vidi Đokovića: Novak mu je snimio posebnu poruku

Otac je rešio da prikupi novac kako bi odveo sina da lično vidi Đokovića, ali "samo mora da bude neki turnir u blizini, jer bi za toliko mogao da nađe novca".

Petar Mijalkov je dečak iz Štipa koji od rođenja ne uspeva da uspostavi kontakt sa okolinom. Autističan je, ali ipak reaguje na jednu sliku - na našeg proslavljenog tenisera Novaka Đokovića.

Kako nam je ispričao njegov tata Zoran, Petar se, čim ugleda Đokovića, nasmeje i kreće da dodiruje ekran ili sliku.

To ga veoma raduje, jer Novak Petru zaokuplja pažnju i tako mu lepše ispuni dan. Ima li šta lepše za jednog roditelja da gleda svoje dete kako se iskreno raduje, a to čini svaki put kada ulazi u svoju sobu, jer se na vratima nalazi veliki poster Novaka Đokovića.

Zoran Mijalkov, otac dvojice autističnih dečaka iz Štipa, jer Petar (15) ima i brata, u suzama priča da mu je to jedan od lepših događaja u životu, da ih inače nema mnogo i da je sebi dozvolio taj luksuz da zaplače od sreće. Dečaku koji ne priča, kaže, retko ko se, osim najbliže porodice i obraća, retko ko priča s njim.

 

Osetio neku energiju

- A taj snimak na kom mu se njegov heroj lično obraća pušta po nekoliko puta dnevno. Najverovatnije je osetio neku energiju. Počeo je sa mnom da gleda tenis i da prepoznaje Đokovića, pa je na lokalnoj kladionici pre 4 godine ugledao veliku Đokovićevu sliku. Poster je u međuvremenu skinut. Ali je deda uspeo da mu nabavi veliki poster za vrata njegove sobe, pa ga sad, svako malo, poster usrećuje. Nama je deo terapije šetnja svaki dan, dvaput dnevno, i nije moglo da se desi da prođemo pored kladionice, morali smo da je obilazimo svakodnevno, on bi zastao, osmehnuo se, pomazio ga - objašnjava Petrov tata za Telegraf.rs.

Kako kaže, deca sa autizmom imaju posebnu percepciju. Petar sve ljude voli, ali neke voli više.

- Đoković je naš, ceo Balkan navija za njega. Znam da je on super, ali mi smo obični ljudi - priča Zoran dok knedla stoji u grlu.

Kako kaže, rešio je da prikupi novac da može da odvede sina da lično vidi Đokovića, ali samo mora da bude neki turnir u blizini, jer bi za toliko mogao da nađe novca.

Nije mu bitno što je Nole najbolji

- Mom sinu nije bitno što je Đoković svetski prvak, on uživa da ga gleda i kad ne igra najbolje. A, kako kaže, pored starijeg brata, i mlađi Nikola je zavoleo Novaka Đokovića. Prvo su na TV-u voleli da gledaju crtane likove, posebno Sunđer Boba, ali je sada neprikosnoven Nole - priča Zoran Mijalkov.

Zoran, inače osnivač Društva za pomoć deci sa autizmom Severne Makedonije, ima ideju da okupi na jednom mestu sve roditelje dece obolele od autizma sa Balkana. Kako kaže, svi misle da smo mi ovde neki neprijatelji, da se ne volimo, ali to je daleko od istine.

Ovaj otac je morao, zbog pandemije korone da ide u policiju da bi dobio dozvolu da sina izvodi u šetnje, jer je to za njega terapija. Kako kaže, skoro je dobio novu terapiju od koje je pomalo depresivan, pa šetnja itekako pomaže.

- Borimo se, to je svakodnevna borba, a ovo je jedan od retkih srećnih trenutaka u mom životu - bolno je iskren Zoran.

Kada je saznao za Petra, naš teniser odlučio je lično da mu pošalje poruku, a obećao je da će dečaka i upoznati.

 
 
 
Ćao Petre, Peco. Ćao Peco, kako si? Evo šaljem ti jedan veliki pozdrav, jedan veliki poljubac i zgarljaj iz Beograda i nadam se da ćemo se uskoro videti uživo i upoznati. Ljubim te puno i puno grlim - poručio mu je Đoković.

(Telegraf.rs)

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: