Dečija knjiga o Marku Kraljeviću predvidela KORONU, a prevedena je i na kineski jezik

U izdanju beogradskog Booklanda, pre osam godina pojavila se knjiga koja je spojila junake raznih epoha, drama uglednog kruševačkog stvaraoca za decu Momira Dragićevića "Marko Kraljević i Brus Li".

Međutim, ispostavilo se da je ova drama izašla iz okvira mitskog vremena heroja dve epohe iliterarnog dijaloga smeštenog u ovo doba i hrabro zakoračila u - budućnost. U Dragićevićevoj dramskoj igri, naslovljenoj iz 1995. godine, pratimo - kako će se kasnije ispostaviti "proročki" - dijalog literaranih junaka o virusu koji tek treba da se pojavi.

Čudan virus sa Dalekog istoka, nejasan...

"To je čudan virus sa Dalekog Istoka" - piše u drami, za koga autor dalje navodi da je "nejasan i neuhvatljiv". Dodaje: "Sićušan i nevidljiv čak i pod mikroskopom. Naravno, postoji neko ko će mu doći glave..."

Prevedena je na kineski

Zanimljivo je da je knjiga dobila i izdanje namenjeno upravo kineskom tržištu - prof. Katarina Drobnjak pevela ga je na taj jezik, uz sjajne ilustracije koje je napravio Jože Sladić i ostalo je samo da se sačeka izdavač.

- Pesnicima je dato da o vremenu ne ramišljaju samo jednolinijski, ono je za njih mnogo veći fenomen. Dakle, nismo samo mi u vremenu, već je i ono u nama. Otuda u stvaralaštvu često ima i dosta proročkog. Mi u svojim snovima i razmišljanjima često predviđamo budućnost i mislim da je to dato umetnicima uopšte, a često i naučnicima, ako uzmemo i primer vizionarstva Nikole Tesle - kaže Momir Dragićević.

U knjizi, pa i kada je u pitanju pomenuti dijalog o "neuhvatljivom i nejasnom virusu" koji će brzinom munje obići svet, autor osluškuje razgovor dece poentirajući da bismo verovatno trebali da ih mnogo ozbiljnije slušamo i razumemo:

Pitali smo Dragićevića i da li je, pišući svoju dramu, mogao da zamisli da će jednog dana cela planeta zaista biti ugrožena "virusom koji dolazi sa Dalekog Istoka i ruši sve pred sobom"?

Dok je pisao knjigu bilo mu je jasno da Zemlja nije na dobrom putu

- Dok pišete, uvek ste zaronjeni u nešto što prevazilazi uobičajeni okvir vremena i razmišljanja. Ali mi je već tada bilo jasno da sve ovo što nas okružuje ne ide u dobrom pravcu, da u tom globalnom selu jedna manjina ljudi vlada većinom i nameće svoja interesna pravila koja projektuju naše živote. Na drugoj strani, svaki umetnik, želi slobodu. Istovremeno, čovek je zaboravio svrhu svog postojanja i ulogu u ovom svetu i priroda ga na to opominje, kroz epidemije, zemljotrese, cunamije - ističe Dragićević.

Dragićević smatra da nemamo dovoljno samopoštovanja prema sebi, prema svojoj istoriji i junacima koji su nekada stvarno postojali i boreći se za srpstvo i ideale zakoračili i u mit.

- Ne znam zašto je tako, zašto nam je uvek bolji neko sa strane, dok naše kapitalne vrednosti relativizujemo i površno ih sagledavamo. Mislim da sve počinje već od obrazovanja, od naših čitanki i udžbenika sa kojima bi trebalo da počne razumevanje naših pravih korena u svakom smislu, a nastavlja se kroz instant živote koje dobrim delom kreiraju i mediji koji ne osećaju veliku obavezu da istražuju i neguju naš autentični identitet, po cenu frustracija koje donosi to što se više bavimo tuđim - zaključuje Dragićević.

 

(Magazin)

 

 

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: