DELOVI OPTUŽNICE - Za koje sve zločine se terete KOMANDANT TAČI "ZMIJA" I VESELJI "LJULJI"

U tekstu optužnice koji je postao javan, navodi se da su njihove žrtve bili oni za koje se smatralo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova - Srbi, Romi i Aškalije, katolici, oni i oni za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima, Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova (DSK) ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.

 

Delovi optužnice i dalje su zatamljeni, ali se iz onoga što se može videti terete da su zatvaranje, mučenje, ubistvo, prisilne nestanke i progone, činili od marta 1998. do septembra 1999. godine.

 

Dosta delova optužnice je i dalje pod oznakom tajnosti, ali navođenje mesta Kukeš koje se nalazi na severu Albanije može da ukazuje da je njom tretirana i trgovina organima u slučaju "Žuta kuća", što se u prvom redu vezuje za Hašima Tačija.

 

 

Tako su Tači i Veselji, u terorističkoj OVK devedesetih komandanti "Zmija" i "Ljulji", a posle rata visoki funkcioneri takozvane "države Kosovo" i relevantni pregovarači za svetske zvaničnike, zajedno sa svojim saradnicima, završili na optuženičkoj klupi Specijalnog suda.

 

U dokumentu suda se navodi da su u julu 1998. godine napadnuti Srbi u Orhovcu i okolnim selima, kidnapovani i prebačeni u bivšu policijsku staniocu u Mališevu, a da su optuženi bili prisutni u blizini, a Krasnići je čak i bio u prostoriji sa otetim ljudima.

 

Takođe, u više navrata zastrašivali su ljude u zoni Dukađini, a bili su uključeni u zločine u Klečki.

 

Pominju se zločini u Likovcu, Lapušniku, Jablanici, Mališevu, gde su bili improvizovani zatvori i logori.

 

Između novembra 1998. i juna 1999. godine, pritvorenici u Klečki, držani su, između ostalog, u podrumskim prostorijama sa prljavim podovima, zamazanim krvlju zidovima, lošim higijenskim i sanitarnim uslovima, i pružana im je neodgovarajuća medicinska nega.

 

 

Pojedini pripadnici OVK rutinski su podvrgavali zatočenike teškim premlaćivanjima i psihološkom zlostavljanju.

 

Piše i da su zatočenici, kojima su ponekad bile vezane oči, udarani pendrecima, cevima i komadima žice, udarali su ih nogama, šakama i pretili smrću. Mogli su da čuju i vide teško zlostavljanje drugih pritvorenika - samo je jedan deo opisa mučenja iz optužnice.

 

U delu optužnice koji se odnosi na ubistva, navode se pojedinačni primeri iz skoro svih logora, a opisuje se i slučaj kada je 15 zatvorenika Lapušnika streljano na brdu Beriša.

 

Izvor : blic.rs

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: