Deset tačaka optužnice zbog kojih Zmiju i njegove koljače čeka robija: Početak Tačijevog kraja zakazan za ponedeljak

Svi optuženi bili su članovi glavnog štaba terorističke OVK, izdavali naređenja za ubijanje, a i sami ubijali žrtve

Prvo pristupanje sudu Hašima Tačija Zmije u predmetu protiv njega, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija biće obavljeno 9. novembra u 15 časova, u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Kako stoji u saopštenju, optužnica protiv Hašima Tačija potvrđena je 26. oktobra, a Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo je optuženog 5. novembra i istog dana prebačen je u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.

U optužnici se Tači i vrh OVK terete po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti prema međunarodnom pravu. Prvo pristupanje sudu Hašima Tačija održaće se na javnoj sednici, a tokom sednice za prvo pristupanje sudu sudija za prethodni postupak proverava da li su ispoštovana prava optuženog, uključujući i njegovo pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razume optužbe za koje se tereti.

 
 

Optužnica u 10 tačaka Tačija i ostale tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u po pet tačaka, kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Individualna i komandna odgovornost

Za te zločine, po optužnici, Tači i ostali snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi glavnog štaba OVK - Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

 

Kadri Veselji
Vreme je za pravdu: Terorista Kadri Veselji najzad će da odgovara za svoja zlodela
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade Kosova, od kojih su u optužnici imenovani Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, LJatif Gaši i Sabit Geci.

Cilj tog zločinačkog udruženja, po optužnici, bio je "postizanje i primena potpune kontrole nad celim Kosovom sredstvima koja su uključivala nezakonito zastrašivanje, zlostavljanje, podvrgavanje nasilju i uklanjanje onih koje su smatrali protivnicima".

Postizanje tog cilja podrazumevalo je zločine, a Tači i ostali članovi zločinačkog udruženja delili su nameru da zlodela budu počinjena.

Otimali i zlostavljali i na jugu Srbije i u Albaniji

Žrtve su bila "lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova - Srbi, Romi i Aškalije, katolici civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima, Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK".

- Članovi udruženog zločinačkog poduhvata sproveli su sveobuhvatne ili sistematske napade na civilno stanovništvo, koje su smatrali protivničkim, na Kosovu i područjima severne Albanije, najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. - piše u optužnici.

Optuženi i njihovi saučesnici "aktivno su protivnike identifikovali i uzimali za metu, otimali, ispitivali i zlostavljali. Najkasnije od aprila 1998... pripadnici OVK su držali lokacije na kojima su stotine protivnika bile pritvorene, zlostavljane i/ili ubijane", piše u optužnici.

srbija danas

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: