Đilas dao 400 miliona evra za most na Adi, a Hrvati za iste pare napravili duplo veći most preko mora

U Hrvatskoj je obeležen završetak Pelješkog mosta koji se svrstava u najveće građevine tog tipa izgrađene u Evropi u 21. veku. Kopno je nakon 300 godina spojeno, a ukupna dužina mosta iznosi 2.440 metara.

Hrvati su sve to uradili za 420,3 miliona evra. Kako je Srbija onda za vreme vlasti Dragana Đilasa dala više od 400 miliona evra za svega 929 metara? Za most koji nije dužine ni kilometar. 

Koja je razlika, kako su Hrvati dobili most dužine 2.440 metara, a mi samo 929 metara za skoro isti iznos?

Pelješki most je integralne hibridne konstrukcije sa 13 raspona, od kojih je pet glavnih dužine 285 metara, šest centralno armiranih betonskih pilona visine 33 metra kao i dve trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta. Ukupna vrednost projekta procenjivana je na 420,3 miliona evra i uključuje izgradnju mosta, pristupnih puteva i obilaznice Stona.

Glavna dika i ponos Dragana Đilasa jeste projekat koji je više nego preplaćeni Most na Adi. Naime, Srbija je dala za taj most više od 400 miliona evra, a dobila je most dužine 929 metara, visine 200 metara i 1 pilon i ništa više. Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas svakako će u narodu ostati poznat po tome što je bespotrebno bacio mnogo novca na izgradnju Mosta na Adi. Paprenih 400 miliona evra, a za taj novac Hrvati su uspeli da naprave mnogo veći most, a čak je i naveći most na svetu koštao manje nego naš.  

Tako je na primer, najviši drumski most na svetu "Vladuc de Millau" u Francuskoj, koji je dug čak 2,5 kilometra koštao 400 miliona evra, a i ovaj hrvatski od 2.440 metara koštao je 420,3 miliona sa svim saobraćajnicama.

Đilas je uzimao i kredite za most koji nije ni dovršio do kraja, već je ostavio da ga sledeća vlast isplati i završi. S takvim razbacivanje gradskog novca, nije ni čudo što je odlaskom sa vlasti Beograd ostavio u dugovima.

 

SrbijaDanas.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: