Dodik: Dajemo rok SIPA-i da napusti REPUBLIKU SRPSKU , nema povlačenja ni pod sankcijama

Promovisali smo Program „Samostalna Republika Srpska u okviru BiH“, rekao je predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, pred početak sjednice Predsjedništva stranke.

To znači da radimo na tome da Republika Srpska vrati ovlaštenja koja ima po Dejtonu. Dogovorili smo se da raspravu o tome obavimo danas na Predsjedništvu stranke, kako bismo do kraja mjeseca zakazali sjednicu Glavnog odbora stranke. Na dnevnom redu je i Informacija o kršenju Ustava BiH i procedure na kojima mislimo da te nadležnosti vraćamo. Za razliku od opozicije, mi se bavimo ozbiljnim temama - rekao jer Dodik.

Ništa protiv opozicije

On je rekao da će se krajem mjeseca i početkom idućeg, na sjednici Skupštine razmatrati cjelovit plan koji ide za tim da se odbije bilo kakvo antidejtonsko ponašanje, prenosi Srpskainfo.

– Odbacujemo mogućnost da se zakonom mijenja Ustav BiH. Ustav BiH ostaje nepromijenjen, osim u vezi sa Distriktom Brčko. U našem planu nije razbijanje teritiorijalnog integriteta BiH, ali jeste vraćanje suvereniteta RS koju je ona dobila Dejtonom – kaže Dodik.

Dodik je dodao da se trudi da ne kaže ništa loše protiv opozicije u Republici Srpskoj, jer je i ona tražila sazivanje posebne sjednice NSRS povodom odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama.

Jačanje dejtonske pozicije

- Naš plan podrazumijeva da povučemo saglasnost za formiranje Oružanih snaga BiH. Povući ćemo našu saglasnost i sa odluke koja je isto tako isforsirana od međunarodne zajednice, da se VSTS ukine u Republiku Srpsku i prenese na nivo BiH. Danas je to osnovni mehanizam za "sređivanje stanja" u BiH. Treća stvar je povlačenje naše saglasnosti sa indirektnih poreza. Ništa neće ići preko noći, bit će prijelazni rok za određene stvari. Od ovog nema odustajanja. Proglasit ćemo ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj. To ćemo uraditi sa SIPA i Obavještajnom službom BiH. Obavještajnu službu ćemo formirati odmah, a SIPA-i dati rok da napusti RS. Ako to ne učini, primjerenim mjerama ćemo to učiniti. Ovo je samo jačanje dejtonske pozicije Republike Srpske. Ovo je trenutak da se vratimo kući – rekao je Dodik.


(Admir Oručević)

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: