Dodik poručio ambasadoru SAD u BiH: DEJTON SE MORA POŠTOVATI!

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas novoimenovanom ambasadoru SAD u BiH Majklu Marfiju da treba da zna da se "aposlutno mora poštovati slovo Dejtona"

 

Dodik je rekao da je imenovanje Marfija za novog američkog ambasadora stvar Sjedinjenih Američkih Država i dodao da je, kao predsedavajući Predsedništva BiH, obavešten pre dva meseca o njegovom imenovanju.


- Ambasador je zadužen da sprovodi američke interese, mi imamo neke naše interese, ali je bitno da zna da se situacija ovde značajno promenila u odnosu na ranije. Mi ga znamo od ranije, iz nekih ranijih vremena, ali ovo nije ni 2005. godina, ni 2008. već 2021. u kojoj se apsolutno mora poštovati slovo Dejtona i to je naša politika - rekao je Dodik.

On je ponovio i da Republika Srpska ne prihvata imenovanje visokog predstavnika, bez odluke Saveta bezbednosti UN, prenosi RTRS.

446494_dodik2_f.jpg?1626629459

Printscreen/ATV

- Ukoliko budu nastojali da to učine moraće se suočiti sa našom voljom da to ne prihvatamo, ne razgovaramo, institucionalno odbijamo bilo kakvu saradnju, a ako oni misle da treba da se bave time neka se bave. U svakom slučaju mi ćemo sa američkim ambasadorom pokušati da imamo odnose pune razumevanja, ako je to moguće, ali odavno već nismo spremni da, zbog bilo kakvog poltronstva ili nečega drugog, zato što je neko ranije bio ovde ili u Prištini, moramo da prihvatimo neke stvari - naveo je Dodik.

On je ocenio da je američka ambasada i u BiH i u Prištini generalisala svoje aktivnosti koje nisu bile baš u interesu srpskog naroda u celini.

Američki predsednik Džozef Bajden izabrao je za američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija, koji je bio zamenik šefa misije u američkoj Ambasadi u Prištini, a pre toga tri godine je radio kao politički savetnik u Ambasadi u Sarajevu.

Izvor: informer.rs

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: