Dr Kon upozorava “Situacija sve ozbiljnija, imaćemo i preko 8.000 zaraženih dnevno”

Epidemijska situacija u Srbiji je sve složenija, raste broj zaraženih i preminulih, ali i broj pacijenata na bolničkom liječenju i respiratoru.

Član Kriznog štaba, dr Predrag Kon, ocijenio je da će se ona u Srbiji pogoršavati i da će i u naredne dvije nedjelje broj zaraženih biti u porastu, jer se, kako je naveo, ne preduzimaju djelotvorne mjere kako bi se situacija s korona virusom stabilizovala.

On je rekao da postoji mogućnost da se u ovom talasu imamo i preko 8.000 oboljelih na dnevnom nivou.

– Jedan dio građana poštuje sve mjere, ali većina ne, odbija da nosi maske, odbija da se vakciniše, ponašaju se po principu ne može nam niko ništa jači smo od sudbine – naveo je Kon.

Prema njegovim riječima, medicinski dio Kriznog štaba već odavno zahtijeva uvođenje kovid propusnica.

Struka upozorava da je vakcinacija jedini način da se pandemiji stane na put.

Komentarišući vakcinaciju u Srbiji, Kon je rekao da oni koji sumnjaju u vakcine i odbijaju vakcinaciju vjeruju u izmišljotine, a ne u nauku, kao i da vakcinacija nije zaustavila virus, ali je smanjila smrtne ishode i teške forme bolesti.

– Amerikanci su izračunali da je 11 puta veći rizik da umrete od kovida ukoliko niste vakcinisani – rekao je Kon.

Istakao je da je vakcinacija trećom dozom važna ne samo za rizične grupe, već za sve, jer prema istraživanjima iz Izraela, kako kaže, treća doza vakcine zaustavlja korona virus.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da u naredne dvije nedjelje očekuje rast broja novozaraženih i da postoji mogućnost da se u ovom talasu imamo i preko osam hiljada oboljelih na dnevnom nivou.

Srpska Info

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: