Dr Nestorović o TIHOM UBICI MODERNOG DOBA: “Dvije stvari su kobne, izbacite OVE tablete”

Doktor Branimir Nestorović svojevremeno je objavio tekst o veoma raširenoj boljci savremenog društva, a to je visok pritisak.

Evo šta je on tom prilikom poručio:

“Malo je stanja oko koje vlada toliko zamešateljstva, kao oko krvnog pritiska (osim valjda holesterola). Hiljadu puta ste pročitali da je to “tihi ubica”. Ali, postoje dva problema. Prvi je normalna vrijednost krvnog pritiska, pa samim tim i definisanje povišenog pritiska. Drugi je uzrok nastanka, a bez čega nema efikasnog liječenja”, navodi doktor i dodaje:

– Preporuke American Heart Association i American College of Cardiology su da se normalnim smatra vrijednost od 80/120 mmHg. Sve preko toga je hipertenzija, 130/90 mmHg stadijum I, a preko 140/90 mmHg stadijum II.

Promjena vrednosti normalnog krvnog pritiska je učinila da je polovina populacija SAD postala hipertenzivna.

Kardiolozi eksperti su zaključili da smanjivanje sistolnog pritiska ispod 130 mmHg značajno smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara, srčane insuficijencije (iako je Cochrane sistematska analiza literature pokazala da nema mnogo koristi od snižavanja krvnog pritiska ispod 140/90 mmHg).

O vrijednosti ovih preporuka najbolje govori činjenica da je Američko udruženje ljekara porodične medicine odbilo da ih usvoji. Kenny Lin, predstavnik udruženja, je ovo objasnio: “kardiolozi imaju prednost da liječe samo pacijente sa kardiovaskularnim oboljenjima, dok većina pacijenata sa hipertenzijom ima gomilu komorbiditeta (drugih bolesti).

Dodavanje još jednog lijeka za povišeni pritisak postojećima, povećava rizik od neželjenih dejstava, kao i interakcija sa drugim lijekovima.

Efekat bijelih mantila

“Šta je dakle, povišen krvni pritisak? Moja generacija je učila prosto pravilo za određivanje hipertenzije, koje je govorilo da je sistolni pritisak normalno ispod 100 sa dodatnim godinama. Posebno je izražen efekat bijelih mantila, gdje se zbog uzbuđenja kod mjerenja pritisak on lažno povišava (za svaku dekadu preko 50 godina, ovo povećanje je veće za oko 5 mmHg).

Dakle, osoba od 70 godina, imaće ako je uplašena kod ljekara, krvni pritisak najmanje 10 mmHg preko svoje normalne vrijednosti. Vrijednosti krvnog pritiska od 120/80 mmHg za osobu od 70 godina su izuzetno niske, sa svim negativnim posljedicama (smanjen protok krvi kroz mozak i vitalne organe).

Kada su pre 50 godina uvođeni prvi lijekovi za povišen pritisak, kardiolozi su se bunili, smatrajući da je porast krvnog pritiska sa godinama normalna kompenzatorna pojava, nastala kao posljedica “tvrđih krvnih sudova”.

Ozbiljni autoriteti su smatrali liječenje granične hipertenzije opasnim eksperimentom, u kome se smanjuje doturanje krvi tkivima – kaže, između ostalog, Nestorović i nastavlja:

“Vjerovatnije od “normalne vrijednosti” je da pogrešan stil života dugo godina, sa čestim skokovima pritiska usljed stresa može da ošteti krvne sudove. Krvni pritisak je tipičan poremećaj pogrešnog načina života i vjerovanje da se može normalizovati pilulama je nerealno.

Uvijek se moramo vratiti osnovnim uzrocima svih bolesti, a to su stres, nedovoljna fizička aktivnost i pogrešan način ishrane. Poznata je veza između temperamenta i vrijednosti krvnog pritiska, posredovana lučenjem hormona bubrega.

izvor:oazaznanja.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: