KRICI, JAUCI I PLAČ: Dramatični snimci sa Haitija - spasioci pokušavaju da izvuku ZATRPANE, žrtve se broje (FOTO/VIDEO)

Ako bi nekoga upitali koja zemlja je najnesrećnija na svetu, a nije Avganistan, većina bi sastavljala listu, ali retko ko bi mogao da se seti karipske državice Haiti na ostrvu Hispanjola. Ni manje ni nesrećnije državice. Iamli su problema sa vojnom huntom, pa su imali stranu vojnu intervenciju, ratove bandi, smene političara, pa 2010. stravinčni zemljotres od koga se nisu oporavili, a nedavno im je ubijen i predsednik u međunarodnoj zaveri. E sad stigla je nova nevolja.

U subotu popodne po srednjevropskom vremenu Haiti je pogodio stravični zemljotres, koji je u epicentru bio jačine 7,2 po Rihteru. Izdato je i upozorenje na cunami, a prema najnovijim informacijama najmanje je 29 mrtvih.

Država u kojoj vlada i onako haos, upala je još uveči kad je primećeno da se more povlači, a svi su imali u glavi sigurno scene sa Maldiva, Balija 2004 kada je zonu Indijskog okena pogodio stravičan zemljotres, a posle koga je usledio cunami.

 
 

Tako je i na haitiju usledila panika, I to u gradu Le Kaj odakle je došao snima stanovnika koji panično beže po ulicama ovog grada. Iz ostalih mesta, ai same prestonice Porto-o Prens dolaze fotografije i snimci srušenih kuća, zgrada, crkvi, ali i mora koje se povuklo. Za sad svi strahuju da li će zla kob zvana cunami da pogodi ostrvo, jer poslednjih dana najavljena je i da bi preko ostrva na putu prema Floridi trebala da protutnji tropska oluja Fred.

https://twitter.com/i/status/1426570855132192782

Novinar medija Le Nouvelliste Franc Duval na svom Tviter nalogu objavio je serijal slika prušenih zgrada u mestu Kaje i takođe zapisao da tamošnja bolnica zbog ogromnog priliva ranjenih “puca po šavovima”.

– Glavna bolicaja u Kajeu na na ivici izdržljivosti. Ogorman broj je ranjenih, tvitnuo je ovaj novinar.

Snimci, koji dolaze iz ove državice su stravični, a građani su kako pišu ljudi počeli sami da se organizuju.

https://twitter.com/TogetherWeShar3/status/1426569548426219523

Priče o epicentru zemljotresa su različite prema jednoj dogodio se u moru nekih 160 kilometara od ostrva i prestonice Porto-o-Prensm dok nove informacije koje pristižu govore da je epicentar bio 12 kilometara (7,5) miljada severoistočno od grada Saint-Louis-du-Sud koji broji oko 50.000 stanovnika i u kome je razaranje bilo najveće.

https://twitter.com/i/status/1426567171690450946

Haiti se smatra najsiromašnom državom na zapadnoj hemisferi, koja je često na udaru zemljotresa. Država se još nije opomogla od jakog zemljotresa koji je ovu državu pogodio 2010. godine u kome je prema različitim podacima umrlo između 100.000 -200.000 ljudi.

Takođem jak zemljotres sa magnitudom 7 pogodio je prethodno i sever Severne Amerike, odnosno Aljasku, gde je takođe izdato upozorenje na cumani!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: