DRAŠKOVIĆ: “Država Crna Gora je starija od Srbije, čudi me kako je narod krenuo za popovima”
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Vuk-Draskovic-SPO-Foto-Marko-Todorovic-08.jpg

Srpski pisac i političar Vuk Drašković smatra da se Crna Gora sve više pretvra u pravoslavni Iran, a da se slobodno, po trgovima, crkvama i u novinama godinama propovijeda da Crnogorci ne postoje i da je to izumišljeni narod. U Crnoj Gori se, kako je rekao, nakon izbora dešava guslanje.

 

 

 

Drašković je za sarajevsku TV Fejs rekao da je parlamentarnu većinu u Crnoj Gori dobila šarolika koalicija stranaka, “koji su samo naizgled rogovi u vreći”.

“Pošto je Crna Gora članica NATO-a bilo je vrlo rizično krenuti protiv NATO-a i toga članstva, i onda je u toj koaliciji u kojoj, ja vjerujem, da nema nikoga ko je iskreno ni za Evropsku uniju, ni za NATO, bar ono bezrezervno, došli su u situaciju da malo guslaju da su za zapad, da su za NATO, za evropske vrijednosti, jer i drugi koji govore da to sve podnose, radi jedinstva koalicije. A zapravo mislim da su jedinstveni u tom retrogradnom političkom projektu kad je u pitanju Crna Gora”, kazao je Drašković.

Koalicija nesložna i šarolika

Trojna koalicija, kaže, na vješt način pokušava da se predstavi kao prozapadna, iako tu, navodi on, nema ničega prozapadnog “ako ti parlamentarnu većinu, predsjednika skupštine i mandatara biraš u manastiru”.

Stoga vjeruje da je koalicija “nesložna i šarolika”.

“Ali ja ne vjerujem da oni neće uspjeti da sastave vladu. Mislim da će se vlada sastaviti, koliko će trajati, to je drugo pitanje. Mnogo toga je uloženo u taj projekat, svašta je uloženo da bi taj projekat propao. Ne daju moćni pokrovitelji”, rekao je Drašković.

Na pitanje ko su pokrovitelji, on kaže da “znamo odakle dolaze pokrovitelji”.

Drašković podsjeća i na ranije izjave mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da su Crnogorci nakot i kopilad koji su nastali u Jajcu 1943.

“Čak i da su ustaše, da je Crna Gora, ovakva Crna Gora, Crnogoraca, i onih svih koji su Crnogorci u Crnoj Gori, bez obzira jesu li Srbi, Crnogorci, Bošnjaci, Albanci, da je zapravo ta Crna Gora ustaška država”, rekao je Drašković.

Njegoš bi se, da ustane iz groba, krstio lijevom i desnom

On je rekao da nema veće vrijednosti kod ogromne većine Crnogoraca od istorije, imena i od svoje država koja je, kako je rekao, istorijski možda i starija od države Srbije.

Drašković kaže da ne može da vjeruje da narod, poput crnogorskog, koji je iznjedrio najveće pisce, vojskovođe, diplomate, slikare bude do te mjere izmanipulisan u 21. vijeku da u desetinama hiljada krene za popovima i za kandilima.

“Da se taj narod prosto preda nekakvoh stihiji koja je naticivilizacijska, nazadna, nečemu čega nije bilo u Crnoj Gori ni onda kad su njeni gospodari, vladike, bili istovremeno gospodari Crne Gore. I Njegoš je bio vladika. Ali, ja mislim da bi se on, da ustane iz groba, prekrstio i desnom i lijevom nad tim litija i nad onim što je bio govor sa tih procesija, na kojima su se tobože branile svetinje. Svetinje Crnogoraca se branile od Crnogoraca”, rekao je Drašković.

Crna Gora imala svoju autonomnu crkvu

Napominje da je Crna Gora do 1918. bila nezavisna kraljevina taman onoliko koliko je bila nezavisna i kraljevina Srbija.

“I ta Crna Gora je imala svoju crkvu, koja je bila autonomna, i koja se zvala Crnogorska pravoslavna crkva. U toj kraljevini, Crnogorci su gradili neke crkve. Jedina suština onog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je proglašen kao atak na SPC je bio da one crkve koje su bile crnogorske i pripadale Crnogorskoj crkvi, do stvaranja Jugoslavije, sada pripadnu ponovo državi Crnoj Gori”, rekao je Drašković.

On kaže da je kralj Aleksandar rođen na Cetinju, da je kršten u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, gdje su mu vjenčani i otac i majka – princ Petar i Zorka.

Strašna je, kaže Drašković, bila propaganda koju su tabloidi i televizije s nacionalnom frekvencijom vodili protiv Crne Gore.

“Bilo je nevjerovatno slušati priče da su Crnogorci ustaše, da je Crna Gora ustašk država. Strašna propaganda je bila i preko srpskih medija u Crnoj Gori. Nekako su uspjeli ubijediti Crnogorce koji se osjećaju kao Srbi da su oni ugroženi”, ističe Drašković.

U granice Balkana se ne smije dirati

Drašković smatra da u regionu postoje ambicije za kreiranje velikodržavnih projekata, te da bi samo jedna mala varnica mogla da zapali Balkan.

“U Balkan se ne smije dirati, u granice niko ne smije i neće dirati, iako ambicija ima”, poručio je Drašković.

Komentarišući formulaciju tzv. Srpskog sveta, Drašković kaže da je to falsifikat preuzet iz Moskve, gdje je na sceni objedinjavanje “ruskog sveta”.

Drašković ne vjeruje da će na Balkanu doći do crnog scenarija koji bi podrazumijevao ratne sukobe na ovim prostorima.

izvor: VOP

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano