DRITANU PONUĐENO 30 MILIONA DA SPASI DPS: Abazović pod ogromnim pritiscima
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Lideru koalicije “Crno na bijelo” Dritanu Abazoviću ponuđeno je čak 30 miliona eura da pruži ruku spasa Demokratskoj partiji socijaista, saznaje VOP od kredibilnih izvora bliskih ovoj koaliciji.

Abazović nije odgovorio na pitanje VOP-a da potvrdi ili demantuje ovu informaciju.

On je u više navrata, prije, ali i poslije izbora, bio kategoričan da nema saveza sa Demokratskom partijom socijaista.

Abazović je i sam priznao da je, nakon objavljivanja rezutata izbora, odnosno skupštinskog rasporeda u kome tri opozicione liste imaju prednost od jednog mandata, pod velikim pritiskom sa svih strana, da dobija na stotine i hiljade poruka, ali i kategorično potvrdio stav da – pritiscima neće podleći.

“Uprkos pozivima iz međunarodne zajednice, pozivima mojih kolega iz regiona, dajem riječ da Dritan Abazović i koalicija Crno na bijelo neće podleći nijednom pritisku. Dritan nikad ništa i nikoga nije izdao i sve što je rekao u političkom životu, ostao je dosljedno iza toga. Jedino ko može da izda jesu oni koji su i ranije izdavali, a bilo ih je, čini mi se, iz svih opcija, to su ljudi podložni pritiscima. Kod nas pritisci ne prolaze, vrlo jasno znamo šta želimo”, rekao je Abazović.

Predsjednik Milo Đukanović je nakon izbora kazao da će, ukoliko to budu konačni rezutati, priznati pobjedu opozicije, i da je Demokratka partija socijalista spremna da bude najjača opoziciona partija.

Lideri tri opozicione partije koje imaju većinu, uputili su poziv manjinskim partijama koje su podržavale DPS, da uzmu učeđće u budućoj vlasti, ali još uvijek nema odgovora.

U međuvremenu, ni Đukanović se još uvijek ne predaje.

On, kako saznaje VOP nezvanično, uveliko neformalno komunicira sa dosadašnjim saveznicima, ali šalje i ponude koaliciji “Crno na bijelo”.

Lider DPS-a Milo Đukanović poziva na formiranje “državnotvorne koalicije”, u kojoj vidi i nekadašnjega partnera Socijaldemoratsku partiju, ali i “Crno na bijelo”, dok preostale dvije opozicione kolone “Za budućnost Crne Gore” i “Mir je naša nacija” kvalifikuje kao “rušilačke” i “negatore crnogorske državnosti”.

DPS je sinoć objavio da je na njihovu inicijativu u Podgorici održan sastanak sa koalicionim partnerima u Parlamentu. Na njemu su, pored lidera DPS-a učestvovali lideri Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije, Force, Liberalne partije i HGI.

“Polazeći od ostvarenih rezultata na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta, na sastanku je jednoglasno dogovoreno zajedničko djelovanje ovih partija u okviru saveza za evropsku, građansku, antifašističku Crnu Goru, koji će biti posvećen očuvanju tekovina i temeljnih vrijednosti po kojima je naša zemlja danas prepoznatljiva, i doprinositi demokratskom i ekonomskom razvoju i dostizanju evropskog kvaliteta života naših građana.

Lideri ovog bloka su jednoglasni u stavu da je on otvoren i za druge partije sličnih programskih opredjeljenja ali kao i za sve progresivne društvene snage i pojedince koji su spremni da u novonastalim okolnostima u kojima može biti ugrožena nezavisnost i samostalnost Crne Gore doprinesu ostvarenju zajedničkih strateških evropskih ciljeva, “navodi se u saopštenju DPS-a.

DPS je najavio sjednicu Glavnog odbora partije za petak, koji po Statutu DPS-a formalno donosi konačne političke odluke.

Nova vlast za 20 dana 

Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić kazao je nakon izbora da “i dalje nije siguran da predsednik Crne Gore Milo Đukanović neće pokušati “političkom korupcijom i kupovinom poslanika da obezbedi većinu”, dodajući da je to “nešto što je karakteristika Crne Gore”.

“Mislim da se sad niko neće usuduti da se igra sa narodnom voljom dominantno iskazanom da se ruši režim i zavede vladavina prava”, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da ne očekuje prepreke u formiranju nove vlade, da će se stavovi lista lako usaglasiti i da će “zajedno graditi bolju budućnost Crne Gore” i dodao da u novoj vladi treba da učestvuju i Bošnjaci sa tri mandata i dvije albanske liste.

On je rekao da su nosilac liste “Crno na bijelo” Dritan Abazović, lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić i on (Krivokapić) najavili slične stvari, kako je naveo, svako na svoj način, kao i da bi nova vlast mogla biti formirana već za tri sedmice.

Nikad više Pozitivna?

Podsjetimo, početkom 2016. godine poslanici Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović, Azra Jasavić i Goran Tuponja podržali su Vladu Crne Gore, koja bez njih nije imala većinsku podršku parlamenta.

Od 62 prisutna poslanika, za Vladu je glasalo 42, dok je 20 bilo protiv. Troje poslanika Pozitivne obezbijedilo je većinu Đukanoviću i pored poziva opozicije da opozicija prvo obori Vladu, a onda na ravnopravnim osnovama pregovara sa DPS-om o formiranju nove.

To je istovremeno bio politički kraj Pozitivne, a njen lider Darko Pajović, obezbijedio je sebi ambasadorsko mjesto u Kini.

Sada mu trebaju i “bitange” 

Milo Đukanović je prije sedam  godina poslanika tada opozicione Pozitivne Crne Gore Dritana Abazovića nazvao “bitangom”, pozivajući ga na fizički obračun. Tada još uvijek opoziciona Pozitivna Crna Gora zatražila je hitno zakazivanje sednice Kolegijuma predsednika Skupštine, Đukanović se čak izvinio zbog svoje reakcije.

Uvredi je prethodila polemika premijera i poslanika Pozitivne Crne Gore koji su od Đukanovića tražili da odgovori na pitanja o “milionskim kreditima koje su uzimale Đukanovićeve firme” u vrijeme dok on nije bio na čelu vlade..

 

Poslanici Pozitivne su priču o višemilionskim kreditima Đukanovića postavili u kontekstu priče o vladavini prava i “određenom broju lica” koja su, po ocjeni Pozitivne Crne Gore, van zakona.

Đukanović je Pozitivnu Crnu Goru nazvao strankom koja je “formirana da bi branila interese medijske mafije”, na šta je reagovao poslanik Pozitivne Dritan Abazović, koji mu je poručio da je to “prvi i poslednji put da neko kaže, da bilo koji poslanik Pozitivne brani interese mafije”.

“Sram te bilo, bitango!”, odgovorio je Đukanović Abazoviću..

Na mladom političaru. Dritanu Abazoviću, koji je predizbornu kampanju vodio na beskompromisnom razotkrivanju Đukanovićevih afera, i po ocjeni mnogih bio “zvijezda” proteklih izbora, stekavši velike simpatije među crnogorskim građanima, danas je ogromna odgovornost – budućnost Crne Gore.

V.Radojević

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano