DRŽITE LI DEZINFEKCIJSKI GEL U AUTOMOBILU? Odmah ga maknite, to može biti jako opasno
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Pranje ruku sapunom i vodom najmanje 20 sekundi najbolji je način uklanjanja nečistoća i mikroba. Na to posebno obraćamo pažnju tokom pandemije koronavirusa, ali kada smo vani, nemamo pristup umivaoniku. I što onda radimo? Hvatamo se za bočicu dezinfekcijskoga gela, koji držimo – gdje? Priznajmo slobodno – u automobilu!

No, kako izvještava RSVPLive, postoji nekoliko stručnjaka koji upozoravaju da baš na tome mjestu nikad ne bismo smjeli ostavljati sredstvo za suho pranje ruku. Izvanredni profesor na Univerzitetu u Floridi dr. Greg Boyce objasnio je zašto nije dobra ideja držati gel u automobilu i zapravo ima savršenoga smisla.

Alkohol može ispariti na suncu

Većina dezinfekcijskih sredstava proizvodi se na osnovi alkohola, a visoke temperature mogu uzrokovati njegovo isparavanje i tada vam više niko ne može garantovati da će biti djelotvoran protiv mikroba, prenosi Mirror.

Temperatura u automobilu, naročito ako je parkiran na suncu, može doseći vrtoglavo visoke vrijednosti, a to ne čini nimalo dobro sadržaju vaše bočice gela za dezinfekciju, što automatski znači da se nepotrebno izlažete riziku od zaraze čak i kada vjerujete da ste temeljito dezinficirali ruke.

Može napraviti štetu ako iscuri

Osim toga, topao gel može stvoriti iritacije na koži, napominje dr. Boyce. Imajte na umu i to da držanje raskuživača u vozilu nije potencijalni problem samo za vaše zdravlje, već može napraviti štetu i u automobilu ako slučajno iscuri iz bočice.

Fordovi inženjeri proveli su istraživanje o tome i otkrili da sastojci u dezinfekcijskim gelovima mogu uzrokovati habanje unutarnjih površina vašega automobila, a to, naravno, nije ono što želite.

Net.hr

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano