EKSLUZIVNO - Milo Đukanović među 20 najbogatijih političara sveta
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

CG – Crna Gora, jedna od najmanjih država na svetu, sa 650.000 stanovnika, ima državnika koji spada među dvadeset najbogatijih na planeti! Prema pisanju britanskog Indipendenta, Milo Đukanović, premijer Crne Gore, sa imovinom od 10 miliona funti (11,5 miliona evra), ubraja se među 20 najbogatijih svetskih lidera.

Ratko Knežević, nekadašnji blizak Đukanovićev saradnika, kaže da je indikativno da se Milo već treći put nalazi na listama najbogatijih.

– On i njegova uža familija najbogatija su porodica izašla iz balkanske tragedije i tranzicije! Mislim da je vrednost njihove imovine mnoga veća i, što je najgore, uvećava se iz dana u dan. Od šverca cigareta, na koji je Đukanović, prema tumačenju istražitelja u Bariju i Bernu i svedoka Srećka Kestnera, naplaćivao sopstvenu taksu od 10 dolara po „baksi“ cigareta, do osnivanja privatne banke s državnim parama u vlasništvu njegove familije, pa do najnovijeg skandala prodaje Elektroprivrede Crne Gore, u kojoj je sav novac opet završio na računu te banke, a provizija u rukama njegovih prijatelja, može se zaključiti da se nijedan jedini posao ili ulaganje u Crnoj Gori ne može završiti, a da se Milu i njegovima ne dodeli „transakcijski“ porez – tvrdi Knežević. On ističe da se bogatstvo familije Đukanović meri u „stotinama miliona evra“.

– S najbližim partnerima – Subotićem, Barovićem, Šarićima, Brkovićem – ima bogatstvo koje se meri milijardama. Iznenađuje činjenica da se iz tako male, siromašne zemlje, najsiromašnije i najnerazvijenije republike bivše Jugoslavije, moglo toliko ukrasti i oteti. Svakog dana Đukanovićevog opstanka na vlasti on i njegova familija biće bogatiji, a narod Crne Gore siromašniji – poručuje Knežević.
Lider opozicionog Pokreta za promene Nebojša Medojević kaže da je Đukanović, zajedno sa Stankom Subotićem, od 2000. postao „šef kriminalne organizacije u Crnoj Gori“.

– On je od Crne Gore napravio sigurnu destinaciju za pranje novca i šverc. Nije Đukanović bogat zato što je premijer niti zato što ima nasledstvo ili se bavio nekim poslom. Bogatstvo je počeo da stiče kad je postao šef kriminalne organizacije u Crnoj Gori. Ovo što je Indipendent objavio zapravo je jedan odsto njegove imovine – smatra Medojević i dodaje:

– Prema istraživanjima tužioca Šelzija, samo od šverca cigareta Cane i on prikupili su oko milijardu evra, koju su preneli na račune – tvrdi Medojević.
Funkcioner vladajućeg DPS Miodrag Vuković nije želeo da komentariše pisanje britanskog Indipendenta.

U društvu sultana i kraljeva

Lista najbogatijih državnika sveta izgleda ovako (u milijardama i milionima funti):
1. Kralj Tajlanda Pumipon Aduljaded – 20 milijardi
2. Sultan od Bruneja – 13,5 milijardi funti
3. Kalifa bin Zajed al Nahjan – predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata – 12 milijardi
4. Kralj Saudijske Arabije – 11,5 milijardi funti
5. Silvio Berluskoni, italijanski premijer – šest milijardi
6. Hans Adam II, princ Lihtenštajna – 2,5 milijardi
7. Katarski emir – 1,4 milijarde
8. Asif ali Zardari, predsednik Pakistana – 1,2 milijarde
9. Princ Albert od Monaka – 700 miliona
10. Sebastijan Pinera, predsednik Čilea – 700 miliona
11. Sultan od Omana – 470 miliona
12. Teodoro Obijang Nguema Mbasogo, predsednik Ekvatorijalne Gvineje – 400 miliona
13. Britanska kraljica Elizabeta – 300 miliona
14. Kuvajtski emir – 270 miliona
15. Kraljica Holandije Beatriks – 135 miliona
16. Msuati III, kralj Svazilenda – 68 miliona
17. Kevin Rad, premijer Australije – 41 milion funti
18. Džon Kej, premijer Novog Zelanda – 24 miliona
19. Li Mjung Bak, predsednik Južne Koreje – 16 miliona
20. Milo Đukanović – 10 miliona

milo đukanović, evrointegracije, crna gora, hrvatska

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano