Engel u Kongresu: Republika Srpska blokira odluke u interesu BiH, to mora stati

Danas je Komitet za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država održao saslušanje na temu buduće politike SAD-a prema Balkanu, na kojoj su učesnici istakli odnose Srbije i Kosova, nefunkcionalnost BiH kao i utjecaj Rusije i Kine u regiji kao ključne probleme na koje bi se nova američka administracija trebala fokusirati.

U raspravi su učestvovali bivša državna sekretarka Madeleine Albright, profesor sa Škole za napredne međunarodne studije na Johns Hopkins Univerzitetu Daniel Serwer i viši suradnik u Jamestown fondaciji, analitičar Janusz Bugajski.

Saslušanje pod nazivom ‘Balkan: Preporuke politike za sljedeću administraciju’ organizirao je Predsjedavajući Komiteta Eliot Engel, koji je i otvorio diskusiju.

U uvodnom govoru predsjedavajući Engel govorio je o svom interesu za regiju Zapadnog Balkana za koju se smatra ekspertom. Putovao je u svaku od zemalja regije po nekoliko puta a posebnu pažnju posvetio je Kosovu, kao dijelu regije za koji pokazuje poseban interes.

“Ponosan sam na ono što smo napravili 1999. godine, spriječili smo genocid na europskom tlu”, rekao je između ostalog govoreći o ratu na Kosovu.

Govoreći o BiH, Engel je kazao kako se sljedeće sedmice obilježava godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat, ali da je BiH danas zaglavljena i da njen sistem ne funkcionira.

On je naglasio kako entitet Republika Srpska blokira odluke u interesu zemlje dodavši kako se to mora zaustaviti.

Riječ je zatim uzeo kongresmen Michael McCaul, koje je kazao kako su izazovi u regiji prisutni unatoč napretku koji je postignut u zadnjih 30 godina.

McCaul je upozorio na nefunkcionalnost BiH, odnosno nedostatak održive demokracije u zemlji. Također je ukazao na veze Srbije s Kinom i Rusijom, te na “destruktivnu agendu” Rusije koja potkopava integraciju regije.

IZVOR: N1 BIH

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: