ERDOGANU SE SVIDEO DODIKOV PREDLOG: Turski predsednik spreman za akciju, ali samo pod jednim uslovom

Hrvatski predsednik Zoran Milanović smatra Dodikovu inicijativu dobronamernom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je spreman da bude posrednik u Bosni i Hercegovini, pod uslovom da se s tim slože Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Turska će biti prisutna ako se Bošnjaci, Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini ujedine i kažu: želimo Turskoj dati takav zadatak, niko se ne sme mešati u naše poslove, a neka Turska deluje kao posrednik u naše ime, rekao je Erdogan u Istanbulu.

Turski predsednik je naglasio da bi o tome trebalo da odluče trojica članova Predsedništva Bosne i Hercegovine.

 
 

- Već sam im rekao – ako donesete takvu odluku, mi ćemo napraviti naše procene. Donesite odluku kao trojka ne čekajući uputstva odnekud i mi ćemo rado napraviti taj korak - izjavio je Erdogan.

 

BiH
Foto: Profimedia

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je situaciju u BiH moguće rešiti posredovanjem predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi mogli da doprinesu da se održi dijalog.

Dodik je tokom posete turskog predsednika Sarajevu rekao da više veruje saradnji sa Erdoganom nego "nekim propalim nastojanjima da se nametnu rešenja".

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da Milorad Dodik, pozivom da se predsednici Turske, Hrvatske i Srbije uključe u dijalog, zove strance da se uključe u izmene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Republika Srpska
Foto: Profimedia/ilustracija

Komšić smatra da Dodik nije protiv stranaca, nego da bi da ih "bira".

Hrvatski predsednik Zoran Milanović smatra dobronamernom inicijativu Milorada Dodika da o budućnosti BiH treba da razgovaraju zvaničnici Turske, Srbije i Hrvatske.

Milanović, međutim, smatra da Dodikova inicijativa nije realna, jer bi trebalo svi da je prihvate, a da ostali članovi Predsedništva BiH ne misle kao Dodik.

Izvor: srbijadanas.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano