EU: BiH će sutra dobiti visoko kvalitetne respiratore i rendgen aparate
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler sutra će u Sarajevu, uručiti medicinsku opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u BiH koju je finansirala EU.

Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke i uključuje visoko kvalitetne respiratore, rendgen aparate i ostalu zaštitnu medicinsku opremu. Respiratori su proizvedeni u EU (Švedska), a radi se o savremenim respiratorima namijenjenim za intenzivnu njegu i anesteziju.

Nabavku opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19) kojeg provodi UNDP BiH.

Pozivamo sve medije da proprate isporuku opreme koja će biti upriličena u prostorijama BKM-Šped-a u Sarajevu (Rajlovačka cesta 14b) sa početkom u 10:00 sati. Isporuci opreme će prisustvovati ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

Evropska unija je za hitne medicinske potrebe BiH u odgovoru na COVID-19 do sada izdvojila ukupno sedam miliona eura, što uključuje nabavku respiratora, EKG aparata, rendgen i ultrazvuk aparata te znatne količine zaštitne medicinske opreme. Isporuka zaštitne medicinske opreme medicinskim ustanovama širom BiH je počela već krajem marta i nastaviće se.

Izvor : Klix.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano