Evo šta je Novak poručio kada je saznao za Irinejevu smrt

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Završio je Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Nakon fakulteta odlazi u vojsku, a nakon odsluženja vojnog roka biva postavljen za profesora Prizrenske bogoslovije.

Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog postavljen je 1969. godine, a odatle se vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa patrijarha Germana srpskog sa titulom episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog.

Na tronu Svetog Save zamenio je patrijarha Pavla.

Zvona na Sabornoj crkvi u Beogradu oglasila su se 22. januara 2010. godine nešto posle 14 časova i označila da je izabran 45. patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Dotadašnji vladika niški izjavio je da je njegov izbor za poglavara SPC bila volja Božja i volja Svetog arhijerejskog sabora.

- Na tu časnu i tešku dužnost izabran sam uz pomoć braće arhijereja sa kojima ću zajedno nositi breme i sve probleme - rekao je tada vladika Irinej neposredno po izboru.

Na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora tada su još dvojica vladika dobila natpolovičnu većinu u prvom krugu - mitropolit Amfilohije i Irinej bački, a kovertu sa imenom budućeg patrijarha potom je izvukao arhimandrid Gavrilo iz manastira Lepavina u Hrvatskoj.

Kurir sport / Vuk Brajović 

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: